Astronomové poprvé viděli umírat galaxii

13. 1. 2021 – 13:24 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Astronomové poprvé viděli umírat galaxii
Zobrazení krvácející galaxie ID2299 se slapovým ohonem. | zdroj: ESO/M. Kornmesser

Krvácející galaxie za sebou zanechávala proud hvězd a plynu odlétající do mezigalaktického prostoru.

Astronomové pozorovali, jak umírá galaxie. Podařilo se jim to poprvé. Dosud studovali jen galaxie, které už byly mrtvé.

Galaxie ID2299, kterou zaznamenali vědci z Evropské jižní observatoře, masivně 'krvácela'. Ztrácela materiál rychlostí 10 000 hmotností Slunce za rok. Ve chvíli, kdy ji vědci pomocí observatoře ALMA na severu Chile sledovali, přišla o téměř polovinu chladného plynu, který je nutný pro vznik hvězd, píše se ve zprávě na webu Evropské vesmírné agentury (ESO).

Před devíti miliardami let...

"Poprvé jsme ve vzdáleném vesmíru pozorovali hmotnou galaxii, u které se zrod nových hvězd zastavuje, protože ve velkém množství ztrácí chladný plyn," cituje web vedoucí výzkumu galaxie Annagrazii Puglisiovou.

Světlo ze sledované galaxie letělo na Zemi devět miliard let. Astronomové tedy spatřili událost, která se přihodila v době, kdy byl vesmír relativně mladý. Bylo mu pouhých 4,5 miliardy let. Dnes je jeho stáří odhadováno na 13,5 miliardy let.

Astronomové předpokládají, že za ztrátou hmoty stála kolize dvou galaxií, které se patrně spojily, a tak vznikla galaxie ID2299. Vyvozují to z pozorovaného 'slapového ohonu' (tidal tail), který tvoří proud hvězd a plynu odlétající do mezigalaktického prostoru.

Smrt už za desítky milionů roků

Vědci zaznamenali, že v galaxii stále vznikaly nové hvězdy, jejich zrod se však rychle zpomaloval. Ze získaných dal dokázali odhadnout, že galaxie přestala tvořit nové hvězdy za několika desítek milionů let od chvíle, kdy ji sledovali. 

Za hlavní příčiny ztráty hmoty pro tvorbu hvězd bývají pokládány hvězdný vítr a černé díry. Zmíněné pozorování však naznačuje, že zánik galaxií může vyvolat také jejich srážka.

zdroj: YouTube

Zdroje:
eso.org

Nejnovější články