Barviva ze sladkostí mohou ve vašich vnitřnostech napáchat netušené věci

29. 12. 2021 – 22:04 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Barviva ze sladkostí mohou ve vašich vnitřnostech napáchat netušené věci
Barvené marcipánové sladkosti s tvary ovoce. | zdroj: Profimedia

Barevné sladkosti vypadají skvěle, člověk jim těžko odolává. Nejspíš ale jen proto, že netuší, jakým rizikem pro něj mohou být. Upozorňují na ně poznatky expertů z Jihokarolínské univerzity.

Pokud často pojídáte barevné pamlsky, měli byste zbystřit. Syntetická barviva, která zlepšují vzhled potravin, mohou při časté konzumaci zvyšovat riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku, odborně kolorektálního karcinomu.

Takové jsou první poznatky výzkumu Jihokarolínské univerzity ve městě Columbia zaměřeného na barevná aditiva v potravinách.

Sladké barvy z ropy

Případy nádorového onemocnění postihujícího partie, do nichž slunce nesvítí, jsou celosvětově na výrazném vzestupu. Studie expertů z Texaské univerzity, publikovaná v odborném časopisu JAMA, dospěla k závěru, že do roku 2030 by tento typ rakoviny mohl u pacientů pod 50 let vzrůst o víc než 100 procent proti stavu z roku 1990.

Co za tím vězí? Podezřelých je víc, třeba vysoká spotřeba červeného masa, ale i potravinářská barviva syntetického původu, jejichž rizika jsou často podceňována.

Uvědomili jste si někdy, že syntetická barviva vznikají jako ropný derivát?

Proč je výrobci potravin používají?  Pochopitelně proto, aby zlepšili vzhled potravin. Proti přírodním barvivům mají syntetická zásadní výhodu v tom, že jsou levnější, jasnější a déle vydrží.

Pro použití v potravinářství je schváleno jen několik syntetických barviv, i ty však podle ředitele Centra pro výzkum rakoviny Jihokarolínské univerzity Lornea Hofsetha mohou představovat riziko pro vaše zdraví.

Až čtyřicet procent cukrovinek určených pro děti obsahuje syntetická barviva.

„Přestože žádné ze schválených syntetických barviv pro potravinářství není klasifikováno jako karcinogen, v současnosti dostupné výzkumy poukazují na potenciální zdravotní rizika, která já i další výzkumníci považujeme za znepokojivá,“ píše k tématu na webu The Conversion Lorne J. Hofseth.

Čím víc, tím hůř

Hofseth upozorňuje, že současná barviva podle starších měření nepředstavují problém, ve střevech se však mohou měnit na něco, co už problémy dělat může. Střevní bakterie například mohou rozkládat barviva na molekuly, které se vážou na DNA i bílkoviny uvnitř buněk a poškozují je. Dokážou také stimulovat záněty. Oba jevy pak mohou zvyšovat riziko nádorového onemocnění.

„Studie zjistily, že syntetická potravinářská barviva poškozují DNA u hlodavců, a potvrzují to zatím také nepublikované údaje mého výzkumného týmu,“ tvrdí Hofseth.

Výzkum Hofsethova týmu ještě nebyl publikován, jeho závěry navíc pochází pouze z laboratorních pokusů, nikoli z pozorování či experimentů na lidech nebo zvířatech. Dá se nicméně očekávat, že častější výskyt kolorektálního karcinomu bude do určité míry souviset se západním typem stravování, který se stále více šíří do zbytku světa. Hofseth přitom upozorňuje, že problém může být o to vážnější, že až 40 procent cukrovinek určených pro děti obsahuje syntetická barviva.

Sám Hofseth nicméně zdůrazňuje, že pro poškození buněk jsou nutné vysoké dávky barviv, tedy dlouhodobá konzumace vysokého množství syntetickými barvivy upravených potravin.

„Několik cukrovinek během svátků rakovinu tlustého střeva a konečníku nezpůsobí. Dlouhodobá strava plná takto zpracovaných potravin to však může dokázat,“ píše Hofseth v příspěvku pro The Conversation.

Zdroje:

Nejnovější články