Batman přeletěl alpské vrcholy a poprvé ho poháněla elektřina (video)

12. 11. 2020 – 17:15 | Technologie | ave | Diskuze:

Batman přeletěl alpské vrcholy a poprvé ho poháněla elektřina (video)
zdroj: bmw.com

První létající kombinéza poháněná elektřinou posouvá elektromobilitu do sféry zážitkových sportů.

Nové motory, které se obejdou bez spalování fosilu, se (pomalu, ale jistě) prosazují také ve vzduchu. Cestu si razí letouny poháněné spalováním vodíku, nebo palivovými články vyrábějícími elektřinu pro elektromotory. A letos v červenci získal dvoumístný stroj Pipistrel Velis Electro jako první letadlo 'na baterky' certifikaci od Evropské agentury pro bezpečnost letectví.

Automobilka BMW, její designová dcera Designworks a rakouský skydiver Peter Sulzmann teď ukázali, že elektromobilitě patří budoucnost také v disciplíně wingsuit flying, v klouzavému létání v okřídlené kombinéze. V jejich spolupráci vznikl elektřinou poháněný létající oblek, který vyvinul rychlost přes 300 kilometrů za hodinu.

Video ukazuje jeho ostrý test v Alpách. 

zdroj: YouTube

Na videu vidíte, že po výskoku trojice pilotů utvořila formaci ve směru horského masivu. Zásluhou elektrického pohonu Salzmann akceleroval rychleji než jeho jeho dva parťáci s klasickým spalovacím pohonem a dokázal přeletět alpský hřeben.

Hnací jednotku elektrického létajícího obleku tvoří dvě karbonové vrtule. Každá z nich je poháněna zapouzdřeným elektromotorem o maximálním výkonu 7,5 kilowattu (20 koňských sil). Baterie ho dodávají po dobu pěti minut.

Pro BMW to mlže být zajímavý prodejní artikl. Už jeho premiéru, jak je patrné z videa, dokázala automobilka využít k propagaci svého elektrického SUV iX3.

Zdroje:
bmw.com

Nejnovější články