Bizarní tvor, který vypadal jak kancelářská sponka, žil až 200 let

15. 11. 2020 – 18:34 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Bizarní tvor, který vypadal jak kancelářská sponka, žil až 200 let
Bizarní živočich z rodu Diplomoceras, který před 68 miliony let obýval vody u Antarktidy. | zdroj: James McKay

V éře dinosaurů se v oceánech proháněl zvířecí Metuzalém. Vědci se dohadují, co bylo za jeho vysokým věkem.

V době, kdy po Zemi kráčeli obrovští dinosauři v čele s Tyrannosaurem rexem, brázdila oceány i prapodivná oliheň. Výzkumníci tohoto tvora tvora ve tvaru přerostlé kancelářské sponky nyní popsali a pojmenovali Diplomoceras maximum.

Říkejte mi Maximum

D. maximum neohromoval rozměry, jak by mohl napovídat jeho název, dorůstal do délky 1,5 metru. Unikátní však byl tím, že se dožíval až 200 let. Naznačila to analýza chemických vzorků získaných z fosilizovaných ostatků jeho skořápky.

Výzkumný tým paleoklimatoložky Lindy Ivanyové z univerzity v americkém Syracuse to zjistil studiem opakujících se izotopů kyslíku a uhlíku, které se uchytily při postupném formování skořápky tohoto měkkýše připomínajícího krakatici. A protože skořápka je ve svém růstu podobná jako přibývající vrstvy stromů, indicie o dlouhém životě D. maxima vypadají velmi přesvědčivě.

Jednotlivé vrstvy izotopů odpovídají ročním výkyvům uvolňování metanu z mořského dna. S tím, jak se oceánské vody oteplily a potom zase zchladly, každý rok na skořápce přibyla jedna nová vrstva. A když pak badatelé vrstvy spočítali, dospěli ke dvěma stovkám.

Je to naprosto unikátní věk. Tím spíš, že Diplomoceras maximum patřil mezi hlavonožce.A dnešní hlavonožci se dožívají věku kolem pěti let.

Metuzalém z éry dinosaurů

Výzkumníci mají hypotézu, podle které byl za vysokým věkem D. maxima pomalý metabolismus. Vyvinul se u něj jako odpověď na nedostatek potravy ve vodách poblíž Antarktidy, které před 68 miliony obýval. Je ale také možné, že vyšší věk byl důsledkem nižší frekvence páření.

Každopádně mu však dlouhověkost nepomohla přežít. Vyhynul ve stejné době jako dinosauři, patrně po dopadu chicxulubského asteroidu.

Evoluční skládanka hlavonožců je tak, či onak dílem bohatší o jednoho roztodivného živočicha. A nadšení se nebrání ani výzkumníci. "Je těžké nemít z toho radost," sdělila Ivanyová na online setkání Americké geologické společnosti. "Pokud znáte délku života tvora, můžete si z toho odvodit i řadu skutečností o místě jeho života."

Budoucí studium jejího týmu nám snad řekne víc nejen o oceánské fauně na konci křídy, ale dost možná i dalších elementech tohoto ztraceného světa.

Zdroje:

Nejnovější články