Černá díra rozpoutala gigantickou bouři ve vesmíru

30. 7. 2022 – 20:25 | Vesmír | Ladislav Loukota | Diskuze:

Černá díra rozpoutala gigantickou bouři ve vesmíru
Umělecká představa bouře ve vesmíru. | zdroj: Profimedia

Dokážete si představit bouři, při které letí vichr rychlostí 500 kilometrů za sekundu?

Přes Česko se valí jedna bouře za druhou. Tyto atmosférické jevy jsou však titěrnou záležitostí ve srovnání s bouřemi galaktickými.

Když si obr odplivne...

Stalo se v galaxii J1243+0100 nedlouho po Velkém třesku, před 13,1 miliardy let: Supermasivní černá díra v srdci galaxie vyplivla hmotu. Následovala bouře provázená mohutným vichrem, který se valil galaxií rychlostí 500 kilometrů za sekundu a vymetal z ní materiál potřebný na nové hvězdy.

Tuto kolosální bouři objevili astrovědci pod vedením Takumi Izumi z japonské Národní astronomické observatoře při pátrání po nejstarších kosmických větrech.

Cílem výzkumu, při kterém experti použili observatoř ALMA v Chile, bylo zjistit víc o tom, jak se vyvinuly pradávné černé díry a jak se formovaly galaxie.

Badatelé při svém pozorování, které popisují v žurnálu Astrophysical Journal, určili hmotnost centrální části zmíněné galaxie – odpovídala třiceti miliardám našich Sluncí. Hmota supermasivní černé díry přitom tvořila zhruba procento této hodnoty.

Výzkumníci také zjistili, že už v tomto raném období vesmíru, jen několik set milionů let po jeho vzniku, odpovídala černá díra ve středu galaxie desetině okolní hmoty. Tento poměr je stejný jako u současných galaxií.

Takuma Izumi z toho udělal logický závěr: „Naše pozorování podporují nedávné vysoce přesné počítačové simulace, které předpověděly, že těsné vztahy mezi galaxiemi a supermasivními černými děrami existovaly již před třinácti miliardami let.“

... a je po bouři

Období následující po Velkém třesku bylo ve vesmíru epochou gigantických bouří. V mnoha jeho částech zuřily extrémní poryvy větru složené z mezigalaktického plynu. Jejich příčinou byla hmota padající do černých děr, nebo naopak hmota vyvrhovaná z prostředí rychle se zvětšujících černých děr.

Právě tomuto bouřlivému období však vděčíme za nynější poklidnou kosmickou éru.

Přesné příčiny bouře v galaxii J1243+0100 studie neodhalila. Její závěry ale pomáhají jiným týmům s modelováním raného vesmíru v simulacích, které napoví víc o tom, proč se vesmír poskládal do podoby, v jaké ho známe.

Zdroje:
The Astrophysical Journal

Nejnovější články