Chmurná předpověď: Sociální odstup přetrvá až do roku 2022

14. 4. 2020 – 21:22 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Chmurná předpověď: Sociální odstup přetrvá až do roku 2022
Koronavirové osamění | zdroj: Profimedia

Dospěli k tomu ve své studii epidemiologové a virologové z Harvardovy univerzity.

Jednorázová karanténa nový koronavirus nezastaví, ochranná opatření bude v určité míře a periodicky nutné dodržovat až do roku 2022. Předpovídá to studie virologů a epidemiologů z Harvardovy univerzity, zveřejněná ve vědeckém časopise Science.

Vakcína, nebo imunita stáda

Epidemiolog Marc Lipsitch, jeden z autorů studie, upozorňuje, že protiepidemické regulace budou muset dál zahrnovat také společenský odstup. Pro něj v Evropě platí míra dvou metrů (někde 1,5 metru), ve Spojených státech šesti stop (1,8 metru). Vědci proto pokládají koncerty, společné opalování na zaplněných plážích či zábavu v restauracích za téměř vyloučené i v příštím roce.

"Konec pandemie koronaviru SARS-CoV-2 v létě 2020 nečekejte Takový předpoklad není v souladu s poznatky o šíření infekcí, které jsme dosud získali," řekl Lipsitch agentuře Reuters.

Regulace mohou podle Lipsitche skončit teprve tehdy, až bude společnost vůči koronaviru imunní. Takový stav může zajistit účinná vakcína. Na té teprve pracují experti v laboratořích. Optimisté věří, že bude v létě příštího roku, pesimisté (anebo realisté?) počítají spíš s několika lety.

zdroj: YouTube

Druhou možností, jak regulace zrušit, je dosáhnout stavu, kterému se říká imunita stáda. Za této situace je ve společnosti určitý podíl infikovaných jedinců, kteří zajistí imunitu nejen sobě, ale i zbytku populace (stáda).

U koronaviru, který se rozšířil z čínského Wu-chanu, bývá tento podíl nejčastěji odhadován na šedesát procent.

Šrouby se povolí a zase utáhnou

Předpověď výzkumníků z Harvardu vyznívá chmurně. Avšak v jednom je aspoň trochu optimistická. Nepočítá s tím, že vlády budou ochranná opatření držet stále na vysoké úrovni, ale že je budou střídavě uvolňovat (což se už v některých zemích, včetně Česka, děje) a zpřísňovat – proto, aby dosáhly imunity stáda, a přitom nezahltily zdravotnická zařízení.

"Pokud by byl sociální odstup příliš účinný, nemohla by být dosažena prakticky žádná imunita obyvatel," upozorňují vědci ve shrnutí studie.

Za přirozenou imunizaci (promoření) obyvatel se staví také čeští epidemiologové. "Pomalé a řízené promoření nerizikové části populace je jedinou a z dlouhodobého hlediska správnou cestou," řekl v ČT Rastislav Maďar, který zasedá v poradní skupině vlády COVID. Stejný názor už vyslovil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, anebo ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Premiér Andrej Babiš i předseda krizového štábu Jan Hamáček však o přirozené imunizaci či promoření nechtějí ani slyšet. Proti je také prezident Miloš Zeman.

Rychle a zběsile

Varováním by jim ale měl být závěr studie Harvardské univerzity. Píše se v něm, že, imunita po odeznění nynější vlny pandemie nebude dostatečně silná na to, aby nový koronavirus zmizel tak, jako v případě počátečních vln epidemií koronavirů MERS (2012) a SARS (2002-2003).

Důvodem je to, že koronavirus SARS-CoV-2 se šíří snáze a rychleji, je nakažlivější. A čím nakažlivější virus je, tím vyšší musí být pro imunitu stáda podíl imunizovaných lidí – ať už očkováním nebo samotnou infekcí.

Zdroje:
science.com

Nejnovější články