Chrání maso před rakovinou? Nová studie vzbuzuje pochybnosti
3. 9. 2025 – 15:00 | Člověk | Radek Chlup | Diskuze:
Nový kontroverzní výzkum tvrdí, že maso chrání před rakovinou. Tím vyvrací mnohaleté tvrzení předních agentur, že je karcinogenní.
Světová zdravotnická organizace (WHO) označuje červené maso, včetně hovězího, vepřového, jehněčího a skopového za „pravděpodobně karcinogenní“. A zpracované maso, kam spadají klobásy a slanina, klasifikuje jako „jednoznačně karcinogenní“.
Tyto klasifikace nejsou bezdůvodné. Vycházejí z mnoha důvěryhodných výzkumů. Vědci se v nich shodovali na tom, že maso je karcinogenní. Kanadští vědci z McMaster University tomu však odporují. Tvrdí, že naopak před rakovinou chrání. Jejich studie je kontroverzní. A to z dobrých důvodů.
Média poukazují na skutečnost, že výzkum se zaměřil na „živočišné bílkoviny“, nikoli jen maso. Bavíme se o široké kategorii. Kromě masa zahrnuje ryby, vejce a mléčné výrobky. To je dobré vědět: ryby – nejvíce druhy jako sardinky a makrely – jsou totiž známy jako potraviny, kterých se rakovina bojí.
Mléčné výrobky představují složitý obraz. Některé studie tvrdí, že snižují riziko kolorektálního karcinomu, jiné zase zjistily vyšší riziko rakoviny prostaty. Smíšené výsledky ukazují, jak širokou kategorií živočišné výrobky jsou.
Pochybná studie
Za přinejmenším podezřelé lze označit financování studie Národní asociací chovatelů hovězího dobytka, hlavní lobbistickou skupinou v odvětví drůbežího masa, a údajné zjištění, že rostlinné bílkoviny (luštěniny, ořechy a sójové produkty) nemají žádné ochranné účinky proti rakovině.
Práce nesnižuje zdravotní přínosy rostlinných potravin, které organismu ve velkém poskytují vlákninu, antioxidanty a další.
Tohle údajné zjištění je v rozporu s řadou starších výzkumů prokazujících, že rostlinné potraviny a bílkoviny snižují riziko rakoviny.
Bez ohledu na přesnost výzkumu je nutné připomenout, že nadměrná konzumace masa je spojována s dalšími problémy, jako jsou srdeční choroby či cukrovka. Klíčem k dobrému zdraví je hlavně rovnováha ve stravování.