Chystá se nebeský tanec Měsíce a Slunce. Uvidíte ho po dlouhých šesti letech

6. 6. 2021 – 23:39 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Chystá se nebeský tanec Měsíce a Slunce. Uvidíte ho po dlouhých šesti letech
Tak můžete mít šanci vidět zatmění Slunce přes filtr. | zdroj: Profimedia

Před Slunce předstoupí část tmavého měsíčního disku. Bude to vypadat, jako by se Měsíc do naší hvězdy zakousl.

Měsíc krátce před letním slunovratem zakryje kus Slunce. Tato situace nastane ve čtvrtek 10. června kolem poledne (mezi 11:44 až 13:36 letního středoevropského času).

V této době, pokud nebe nezatáhne opona mraků, budete mít možnost sledovat částečné zatmění Slunce. Bude to první zatmění po dlouhých šesti letech, takže byste si ho neměli nechat ujít.

Před Sluncem spatříte část tmavého měsíčního disku. Bude to vypadat, jako by se Měsíc do Slunce zakousl.

Maximum tohoto úkazu nastane ve 12:39, kdy Měsíc zakryje téměř pětinu slunečního disku (19 procent) a intenzita slunečního jasu se sníží.

Není zatmění jako zatmění

Jev, který uvidíme, vzniká v okamžiku, kdy Měsíc je ve fázi novu, jinak novoluní. V té době není přivrácená část jeho povrchu k Zemi osvětlena Sluncem.

Podmínkou zatmění přitom je, že Měsíc se ocitne na přímce mezi Sluncem a Zemí a při pohledu ze Země zakryje sluneční disk nebo jeho část.

Když Měsíc zakryje celé Slunce, nastane úplné zatmění. Pokud je Měsíc v době zatmění na své výstředné dráze dál od Země, je úhlově menší a Slunce nezakryje po celé ploše. Pak pozorujeme prstencové zatmění Slunce. Naše hvězda ze zákrytu vytvoří kolem Měsíce ohnivý kruh. Na obloze to vypadá, jako kdyby přirozená družice naší planety hořela. 

1185144 Prstencové a částečné zatmění Slunce. | zdroj: Profimedia

V obou případech je zatmění pozorovatelné pouze v úzkém pásu na Zemi, kde se velkou rychlostí pohybuje měsíční stín. Na většině Země vidíme částečné zatmění. Zákryt Slunce je přitom tím větší, čím blíže je pozorovatel k pásu úplného nebo prstencového zatmění.

A pokud se budete chtít kochat prstencovým zatměním, vyrazte na severovýchod Kanady, sever Grónska, anebo na východní Sibiř, kde byste si ho mohli ve čtvrtek po čtyři minuty užít. V následujícím videu, jsou tyto oblasti vyznačeny červeně. Čas je udáván v UTC (Coordinated Universal Time), který je o dvě hodiny posunut dozadu proti středoevropskému letnímu času.

NASA_20210610Anim zdroj: NASA

Stín pohybující se přes obrázek, jak jste se patrně dovtípili, ukazuje, kde bude viditelné alespoň částečné zatmění.

Sluneční brýle nestačí

Předchozí částečné zatmění Slunce na našem území nastalo 20. března 2015. 

Nynější sluneční zatmění bude nejvýše položené nad obzorem v Česku až do 5. června 2179. Zároveň bude první ze sedmi zatmění, které na našem území v následujících devíti letech spatříme. V této dekádě uvidíme ještě šest dalších částečných zatmění Slunce: 25. října 2022, 25. března 2025, 12. srpna 2026, 2. srpna 2027, 12. června 2029 a 1. června 2030.

Zatmění můžete bezpečně sledovat ve hvězdárnách přes velké hvězdářské dalekohledy. Pokud se rozhodnete pro samostatné pozorování, mějte na paměti, že nezakrytá část Slunce bude intenzivním zdrojem světla a bez použití ochranných pomůcek si můžete (i trvale) poškodit zrak.

„Doporučujeme proto použít speciální brýle nebo folii pro pozorování zatmění (obyčejné sluneční brýle nestačí), případně svářečský filtr stupně 13 a vyššího. Zatmění můžete pozorovat i malým dalekohledem, ale pak je nutné použít před objektiv náležitý filtr. Nikdy se však nedívejte na Slunce do dalekohledu přímo,“ radí experti na portálu Astro.

Zdroje:
NASA, Astro

Nejnovější články