Číňané trumfli Muskovu SpaceX, vypustili první raketu poháněnou metanem

13. 7. 2023 – 17:24 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Číňané trumfli Muskovu SpaceX, vypustili první raketu poháněnou metanem
Výzva pro SpaceX: Raketa Ču-čchüe-2 poháněná metanovým palivem. | zdroj: Profimedia

Oběžné dráhy Země dosáhla první raketa poháněná metanovým palivem. Stala se jí čínská Ču-čchüe-2.

Číňané byli dlouho pověstní tím, že kopírují cizí technologie a vykrádají duševní vlastnictví z vyspělejších států. Už před lety však dosáhli úrovně, která jim umožňuje vyvíjet technologie vlastní. Jedním z důkazů je raketa soukromé čínské společnosti Landspace.

Raketa Ču-čchüe-2, což v překladu znamená „Rumělkový pták“, se tento týden stala prvním strojem poháněným metanovým palivem, který vyletěl na oběžnou dráhu.

Je to milník v kosmických letech. Metan je čistší, bezpečnější a levnější než kapalný vodík, kerosin a další v současnosti používané pohonné látky.

Číňané tak předstihli západní konkurenci, která rakety s metanovým pohonem už roky vyvíjí. Do ní kromě SpaceX Elona Muska patří United Launch Alliance, Blue Origin, Rocket Lab a Relativity Space.

SpaceX a Relativity Space už takové rakety vypustily. Žádná z nich však na orbitu nedoletěla.

Také Rumělkový pták napoprvé oběžnou dráhu nedosáhl. V roce 2022 havaroval krátce po startu a spolu s ním zaniklo čtrnáct družic na palubě.

Druhý start rakety o délce 49,5 metru, průměru 3,35 metru a vzletové hmotnosti 219 tun se však podařil. Ču-čchüe-2 vzlétla v úterý ze střediska Ťiou-čchüan, které se nachází v poušti Gobi. O tom, že dosáhla oběžné dráhy a že se během letu nevyskytly technické problémy, informovala společnost Landscape ve čtvrtek.

Jako palivo byl v raketě použit methalox, což je směs metanu a kapalného kyslíku.

Ředitel společnosti Landspace Čang Čchang-wu řekl čínskojazyčnému deníku Global Times, že společnost je připravena zahájit sériovou výrobu raket. Ču-čchüe-2 je schopna dopravit 6 000 kilogramů užitečného zatížení na 200kilometrovou nízkou oběžnou dráhu Země nebo 4 000 kilogramů na 500kilometrovou sluneční synchronní dráhu.

Zdroje:

Nejnovější články