Co dělá alkohol s naším organismem? Patří mezi nejčastější příčiny rakoviny v Evropě
21. 10. 2025 – 14:00 | Člověk | Radek Chlup |Diskuze:
Evropa čelí vážnému zdravotnímu problému. Alkohol je zde jedním z hlavních spouštěčů rakoviny. Není náhodou, že Evropská unie (EU) je regionem s nejvyšší spotřebou alkoholu na světě. Nový článek upozorňuje, že bezpečná dávka neexistuje. Jedinými řešeními jsou upozornění veřejnosti a regulace.
Pivo a další alkoholické nápoje jsou v Evropě a hlavně v Česku nesmírně populární, a to i přesto, že spotřeba alkoholu mezi mladými pravidelně klesá. Lidé však často nemají žádné povědomí o zdravotních rizicích jeho konzumace.
Varování teď vydala Světová zdravotnická organizace (WHO) ve spolupráci s Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny (IARC). Podle nové zprávy je alkohol jednou z nejčastějších příčin diagnóz v EU. Jenom v roce 2020 způsobil 111 000 případů rakoviny, z nichž 70 procent se týkalo mužů.
Nejčastěji lékaři diagnostikují rakovinu tlustého střeva, konečníku a prsu. Následují karcinomy jater, jícnu či ústní dutiny.
Alkohol zatěžuje zdravotní systém a ekonomiku. Hospitalizace, pracovní neschopnost a sociální dopady: v roce 2018 dosáhly v EU náklady na předčasná úmrtí související s nádory způsobenými konzumací alkoholu 4,58 miliardy eur.
Nápoj smrti: Fatální dopady na organismus
IARC označuje od roku 1988 alkohol za karcinogen skupiny 1. Podle lékařů neexistuje žádná bezpečná dávka. Riziko ale výrazněji stoupá po dvou skleničkách denně.
Alkohol poškozuje DNA v lidských buňkách, což je přímá cesta ke vzniku nádoru. Když náš organismus alkohol odbourává pomocí enzymů jako alkoholdehydrogenáza, ty ho v játrech přemění na acetaldehyd.
Právě acetaldehyd způsobuje ranní bolehlav po vydatném večírku. A aniž bychom si to uvědomovali, poškozuje DNA v našich buňkách.
Rádi si během konzumace alkoholu s kamarády zapálíte? Pozor. Alkohol funguje jako rozpouštědlo. Etanol usnadňuje dalším karcinogenům z kouře průnik do organismu. Riziko rakoviny se zvyšuje významně.
Alkohol kromě toho narušuje náš mikrobiom v ústech i ve střevech. Riziko rakoviny znovu stoupá.
Co s tím?
Zvýšit daně, zavést minimální cenu alkoholu, omezit dostupnost, zvýšit minimální věk pro nákup a zákaz propagace a reklam. Podle expertů takové politické kroky prokazatelně fungují: snižují spotřebu, a tedy i počet případů rakoviny.
Rovněž je důležitá osvěta veřejnosti. Uvědomění vysokého rizika by mohlo u mnoha lidí vést ke změně názoru. Současně je nutné zlepšit dostupnost léčby alkoholismu.