Covid je zákeřný, umí vyvolat chronickou únavu

25. 9. 2020 – 16:05 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Covid je zákeřný, umí vyvolat chronickou únavu
Covid dokáže unavit nejen pacienty, ale i zdravotníky. Tato zdravotní sestra v italské Cremoně padla únavou na klávesnici při první vlně infekční nemoci. Únava je však problém i pro mnohé pacienty, kteří covid překonali. | zdroj: Profimedia

Pokud překonáte covid-19, nemusíte mít vyhráno. Covid není pouhé respirační onemocnění, na vašem zdraví může zanechat dlouhodobé následky.

Je to další kamínek do mozaiky špatných zpráv o nemoci covid-19: Nová studie irských vědců dospěla k závěru, že víc než polovinu sledovaných pacientů s covidem, kteří překonali 'hlavní' chorobu, pronásledují příznaky chronické únavy.

Lékaři v nemocnici St. James v Dublinu zkoumali 128 pacientů. Zjistili přitom, že 52 procent z nich cítilo dlouhodobou únavu. Pacienti ji zakoušeli až deset týdnů po klinickém zotavení. Jedno, zda za sebou měli lehký, středně těžký či těžký průběh onemocnění.

Únavovým symptomem byly častěji postiženy ženy. Tvořily 54 procent sledovaných pacientů, dlouhodobou únavu z nich přitom ohlásilo 67 procent.

Studie irských odborníků potvrzuje obavy, že určitá část pacientů může mimo hlavní projevy covidu-19 (zvýšená teplota, kašel, obtížné dýchání) trpět rovněž doprovodnými následky choroby, která se počátkem roku rozšířila do světa z čínského Wuchanu. Někteří experti pro ně používají označení 'dlouhý covid'.

"Stále častěji vidíme důkazy dlouhého covidu a únava je jedním z jeho nejčastěji pozorovaných příznaků," řekl ke studii jeden z jejích autorů, epidemiolog Michael Head ze Southamptonské univerzity.

Jiné studie už zjistily, že část vyléčených z covidu má poškozené plíce, ledviny, oči nebo srdce a někteří trpí nervosvalovými potížemi. To vše upozorňuje, že sledovat zotavené pacienty bude u této nové infekce mimořádně důležité.

Nejnovější články