Existenci tohoto ptakoještěra předpověděli tvůrci Star Wars

22. 4. 2021 – 21:17 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Existenci tohoto ptakoještěra předpověděli tvůrci Star Wars
Rekonstrukce exotického ptakoještěra jménem Sinomacrops bondei. Poznáváte v něm porga? | zdroj: Profimedia

Vědci popsali bizarního ptakoještěra. Byl vrabčákem epochy křídy.

Japonští a čínští paleobiologové popsali nový druh ptakoještěra, který žil zhruba před 160 miliony let na území dnešní Číny. Titěrný tvor z období křídy doplňuje naše poznatky o vývoji ptakoještěrů. 

Ptakoještěr pojmenovaný Sinomacrops bondei vypadá jako kříženec žáby a netopýra. Nápadně připomíná porgy ze ságy Hvězdné války – tvory žijící na březích ostrovů na planetě Ahch-To.

Lepší porg v hrsti, než...

Fosilizované ostatky živočicha objevili v provincii Chej-Pej a jejich rentgenová analýza, popsaná v žurnálu v žurnálu PeerJ, umožnila výzkumníkům sestavit jeho vzhled.

Sinomacrops byl srovnatelný s vrabcem. Svá křídla podle expertů využíval zejména při klouzavém letu z korun stromů, při kterém lovil hmyz.

Při pohledu na jeho tělesnou konstrukci, zejména zavalité tělíčko, je těžké si představit, že by tento ptakoještěr dokázal létat na větší vzdálenosti.

Analýzou ostatků dospěli vědci k závěru, že měl také velké oči a jeho tělo bylo pokryté hustou srstí, podobnou peří ptáků.

Experiment, který nevyšel

Ptakoještěři, jinak pterosauři, jsou často zobrazováni jako obří predátoři. Někteří dorůstali vskutku úctyhodných rozměrů, například azhdarchidi s rozpětím křídel dvanáct metrů. Jiné druhy ptakoještěrů, anurognathidi, mezi které patří Sinomacrops, byli ale vrabčáky pravěku.

Fosilie Sinomacropse je cenným objevem. Doplňuje chybějící informace o vývoji této málo prozkoumané skupiny ptakoještěrů.

Paleobioložka Megan Jacobsová z Baylorské univerzity v Texasu, která o objevu nového druhu mluvila s webem Gizmodo, upozornila na nápadně velkou hlavu tvora. „Je kulatá s rozměrnýma, dopředu orientovanýma očima. Většina ptakoještěrů této periody má přitom protáhlý čenich plný malých zubů,“ řekla.

Sinomacrops je první známý ptakoještěr této tělesné konstrukce. A právě jeho odlišnost vůči pozdějším ptakoještěrům ukazuje, že „porg“ byl zjevně jen krátkodobým evolučním experimentem.

Sinomacrops_bondei Porgové z epochy křídy - ve vzduchu i na zemi. | zdroj: Zhao Chuang/ PeerJ

Zdroje:
PeerJ

Nejnovější články