Futuristický tryskový dron se chystá změnit vzdušné bitvy

20. 9. 2023 – 23:57 | Technologie | Nedd | Diskuze:

Futuristický tryskový dron se chystá změnit vzdušné bitvy
LongShoty útočí. | zdroj: kredit-General Atomics

Bude to snad technika označovaná jako „game changer“, tedy to, co mění pravidla hry - v tomto případě pravidla vzdušných bojů?

Válka na Ukrajině ukazuje, jak důležitou roli hrají v současných bojích drony. Není divu, že jejich vývoj v posledních letech nabírá na obrátkách.

Důkazem je projekt tryskového dronu LongShot schopného nést střely vzduch-vzduch, který vyvíjí americká společnost General Atomics Aeronautical Systems. Tento dron, startující z křídel bojových letadel nebo z pumovnic bombardérů, by mohl v příštích letech změnit podobu vzdušných soubojů.

První prototypy vzlétnou v prosinci

„Program LongShot mění model leteckých bojových operací tím, že používá ze vzduchu vypouštěný dron schopný využívat současné a budoucí střely vzduch-vzduch,“ cituje web General Atomics podplukovníka Paula Calhouna z agentury Pentagonu pro pokročilé projekty DARPA.

General Atomics vyvíjí dron od roku 2020. Americké ministerstvo obrany ho vybralo jako dodavatele projektu, o který se tato společnost ucházela spolu s korporacemi Lockheed Martin a Northrop Grumman.

Nyní General Atomics dokončuje testovací prototypy, které by měly vzlétnout v prosinci.

„Jsme nadšeni, že můžeme začít testovat. Letové zkoušky ověří digitální návrhy, které jsme průběhu projektu zdokonalili,“ říká Mike Atwood, viceprezident General Atomics pro pokročilé letecké programy.

Bezpečné kokpity stíhaček

Náklady na drony budou ve srovnání s pilotovanými letouny několikanásobně nižší. Nová technika bude tedy „postradatelnější“, zacelit její případné ztráty nebude tak finančně náročné.

LongShot bude mít dolet 1000 kilometrů a dvě střely AMRAAM, které ponese, doletí do vzdálenosti 160 kilometrů. Bojový letoun, nejspíš stíhačka čtvrté generace, přitom ponese dva drony.

Tryskové drony mají být naváděny radiolokátorem nebo elektrooptickými prostředky. Přenos dat a obrazových informací zajistí vysokorychlostní datalink.

Projekt umožní vést boj na velkou vzdálenost. Piloti v kokpitech bojových letadel by tedy měli být v relativním bezpečí.

Zdroje:

Nejnovější články