Umělá inteligence pilotovala bojový dron. Kdy se zapojí do bojů?

18. 8. 2023 – 20:00 | Technologie | Ladislav Loukota | Diskuze:

Umělá inteligence pilotovala bojový dron. Kdy se zapojí do bojů?
Pilot dohlíží z kokpitu stíhačky na let Valkyrie řízené umělou inteligencí. | zdroj: Profimedia

Je pouze otázkou času, kdy se umělá inteligence zapojí do bojových operací. Upozorňuje na to projekt amerického letectva Skyborg Vanguard.

Nezadržitelně se blíží doba, kdy vzdušné souboje ve válkách povedou umělé inteligence. Americké letectvo už testuje, jak zvládají pilotovat nadzvukové bojové drony. 

Piloti z křemíku

Velení vzdušných sil před několika dny oznámilo, že bojový dron XQ-58A Valkyrie řízený umělou inteligencí obstál v tříhodinovém letu nad prostorem základny Eglin na Floridě.

Test, který se uskutečnil koncem července, je nejnovějším milníkem vývoje programu Skyborg Vanguard, který se zaměřuje na rozvoj schopností umělé inteligence pilotovat a vést bojové operace, píše web amerických vzdušných sil. Zatím se vývojáři soustředí na první úkol.

profimedia-0787593274 Data ze stíhačky, která monitoruje testovací let Valkyrie. | zdroj: Profimedia

Umělá inteligence řídící XQ-58A byla vycvičena na simulátoru, kde zdokonalovala své schopnosti během milionů hodin věrných simulací.

„Umělá inteligence bude klíčovým prvkem budoucích válečných operací.“                                                     Scott Cain, velitel Výzkumné laboratoře amerických vzdušných sil

Nynější test nebyl její první letovou zkouškou. Počátkem roku pilotovala experimentální stíhačku X-62 VISTA (tady).  Tentokrát ale byla umělá inteligence použita v letounu, který má být v budoucnu nasazen v bojových akcích.  

Po boku lidí. Zatím…

Valkyrie je společným projektem Air Force Research Laboratory a Kratos Unmanned Aerial Systems. Má rozpětí křídel 6,7 metru a dokáže letět rychlostí 1 050 kilometrů za hodinu. Je schopna nést až osm střel či pum. Siluetou připomíná bojový letoun F-35.

Právě po boku F-35 by sérioví nástupci Valkyrie měli sloužit. Robotický letoun je zatím zamýšlen jako podpora pro stíhačky pilotované lidmi. Roboti mají spolupracovat s lidskými piloty a rozšířit jejich schopnosti za nízké náklady.

Drony například mohou být jako první vlna vyslány do nebezpečné oblasti, kterou samostatně vyčistí bez ztrát na životech (pilotů) pro vlnu druhou – vedenou pilotovanými letouny. K tomu bude ale nutné vyhodnotit úspěšnost dronů při součinnosti s lidmi.

Cílem je vyvinout specializovanou umělou inteligence, která bude plnit úkoly v operacích vzduch-vzduch a vzduch-země a bude ji možné použít v několika letounech, nejen ve Valkyrii.

„Umělá inteligence bude klíčovým prvkem budoucích válečných operací,“ cituje web vzdušných sil brigádního generála Scotta Caina, velitele Výzkumné laboratoře amerických vzdušných sil.

Zdroje:

Nejnovější články