Válka na Ukrajině nás posouvá k éře zabijáckých robotů

4. 1. 2023 – 12:35 | Technologie | Nedd | Diskuze:

Válka na Ukrajině nás posouvá k éře zabijáckých robotů
Bitva autonomních dronů. Vize budoucnosti, která je blíž než si myslíme. | zdroj: Profimedia

Nasazení dronů na Ukrajině může být předehrou k nástupu autonomních bojových robotů.

Moderní války krok za krokem proměňují stále autonomnější drony. K nim se už přidávají robotické lodě a ponorky.

Dalo se to předpokládat. Vždyť tato výzbroj je jen o něco sofistikovanější než věci, které si můžete koupit v místním hobbymarketu.

Následovat mohou technologie, které na bojiště doručí plně autonomní bojové roboty, a zahájí tak novou éru válčení. Tuto epochu přiblížilo nasazení bezpilotních letounů na Ukrajině, píše v úterý agentura AP.

Když se válka protáhne, lze čekat, že drony začnou vybírat cíl a útočit bez asistence člověka, upozorňují vojenští analytici a výzkumníci v oblasti umělé inteligence.

Vize plně autonomních zbraní ale vyvolává pochyby, zda je technologie dostatečně spolehlivá, aby nezabíjely civilisty.

Rychlejší než lidští vojáci

Použití plně autonomních dronů by podle AP znamenalo stejně zásadní převrat ve vojenské technologii jako zavedení kulometu. Ukrajina už má ve výzbroji poloautonomní útočné bezpilotní letouny a zbraně proti dronům vybavené umělou inteligencí.

Také Rusko tvrdí, že vlastní zbraně s umělou inteligencí, ačkoli tato tvrzení nejsou prokázána, upozorňuje AP. Nikdo také nezaznamenal potvrzené případy, kdy by nějaký stát nasadil do boje roboty, kteří by zabíjeli samostatně.

Podle odborníků však může být jen otázkou času, kdy to Rusko nebo Ukrajina (anebo obě země) udělají. „Tyto technologie vyvíjí mnoho států. A je zřejmé, že to není až tak složité,“ řekl Zachary Kallenborn, analytik z americké Univerzity George Masona, který se zabývá inovacemi ve zbraních.

Ukrajinský ministr pro digitální transformaci Mychajlo Fedorov se domnívá, že plně autonomní útočné drony jsou „logickým a nevyhnutelným dalším krokem“ ve vývoji zbraní.

Ukrajina v této oblasti provádí výzkum i vývoj. „Myslím, že velký potenciál pro to bude v příštích šesti měsících,“ uvažuje Fedorov.

Podle ukrajinského podplukovníka Jaroslava Hončara ze skupiny Aerorozvidka, která se zabývá inovacemi v oblasti bojových dronů, lidští bojovníci nedokážou zpracovávat informace a rozhodovat se tak rychle jako stroje.

Zatím válčí lidé, ale...

Ukrajinští vojenští představitelé v současné době zakazují používání plně autonomních smrtících zbraní, ačkoliv by se to v budoucnu podle Hončara mohlo změnit.

„Zatím jsme tuto hranici nepřekročili - a říkám ‚zatím‘, protože nevím, co se stane v budoucnu,“ prohlašuje Hončar, jehož skupina mění levné komerční drony na zbraně.

Podle západních výrobců by Ukrajina mohla bez větších problémů plně osamostatnit své poloautonomní ozbrojené drony, aby lépe odolávaly rušení signálu na bojišti. Týká se to třeba amerických bezpilotních letounů Switchblade 600 a polských dronů Warmate, píše AP.

Rusko by teoreticky mohlo získat autonomní zbraně s umělou inteligencí z Íránu. Drony Šáhed-136 ochromily ukrajinské elektrárny, ale nejsou moc chytré, upozorňuje agentura AP.

Íránská armáda už dlouho tvrdí, že má ve svém vyvíjeném arzenálu další bezpilotní letouny, které jsou vybaveny umělou inteligencí. Nikdo je ale neviděl.

Kdo bude vládnout světu?

Ruský prezident Vladimir Putin už v roce 2017 prohlásil, že kdo technologii umělé inteligence ovládne, bude vládnout světu, připomíná AP.

Ruští představitelé podle ní tvrdí, že jejich dron Lancet může pracovat zcela autonomně. Hončar se aůe domnívá, že pokud by Rusko autonomní útočné drony mělo, už by je použilo. Stejný názor zastává viceprezident společnosti WB Group, která vyrábí drony Warmate. „Nemyslím si, že by měli nějaké zábrany,“ říká Adam Bartosiewicz.

Počet dronů vybavených umělou inteligencí podle AP neustále roste. Izrael je vyváží už roky. Mezi další příklady patří čínský ozbrojený bezpilotní vrtulník Blowfish-3. Rusko pracuje na podvodním dronu s umělou inteligencí a s jadernými hlavicemi Poseidon. A Nizozemci testují pozemního robota s kulometem ráže 50 mm.

Bezpilotní letouny dokážou rozpoznat cíle, jako jsou obrněná vozidla. Jenže jsou vyslovovány obavy, zda je technologie dostatečně spolehlivá, aby se zajistilo, že stroje nebudou chybovat a nezabijí nebojující lidi.

Snaha ustanovit mezinárodní pravidla pravidel pro použití vojenských dronů je přitom dosud bezvýsledná, upozorňuje AP.

Zdroje:
ČTK, AP, The Intercept

Nejnovější články