Imunita po covidu funguje a trvá nejmíň šest měsíců, zjistila studie

22. 11. 2020 – 11:53 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Imunita po covidu funguje a trvá nejmíň šest měsíců, zjistila studie
Ilustrace protilátek (ve tvaru Y) napadajících v těle koronavirové částice s hroty, kterými se zapichují do hostitelských buněk. | zdroj: Profimedia

Studie virologů z Oxfordu je příslibem pro desítky milionů lidí, kteří se vyléčili z covidu-19 i pro ty, kteří v budoucnu budou proti této nemoci očkováni.

Pokud se člověk nakazí novým typem koronaviru, získá proti němu imunitu. Nejméně šest měsíců je u něj opětovná infekce velmi nepravděpodobná.

K takovému závěru dospěla nová studie expertů z Oxfordu, do které byli zapojeni britští zdravotníci z 'první linie'.

Buňky si koronaviry pamatují 

"Je to skutečně velmi dobrá zpráva, protože si můžeme být jisti, že nejméně v krátkodobém horizontu se většina lidí, kteří prodělali covid-19, znovu nenakazí," řekl spoluautor studie David Eyre v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Ojedinělé případy opětovné infekce virem SARS-CoV-2, který nemoc covid-19 způsobuje, vyvolaly obavy, že imunita u zotavených má krátké trvání. Výsledky britské studie, do níž byli zapojeni zdravotníci, u nichž je riziko nákazy jedno z největších, však nasvědčují, že tyto případy jsou jen ojedinělé.

"U účastníků studie, kteří byli pozitivně testováni na protilátky, jsme nezaznamenali žádné nové příznakové infekce," informoval doktor Eyre.

Platí tedy předpoklad, že pokud onemocníme covidem a infekci překonáme, imunitní systém si to pamatuje. Když se pak setkáme s virem podruhé, umí už reagovat pohotově a zlikviduje infekci dřív, než pronikne do těla, rozšíří se a vyvolá poškozující zánět.

Imunita může být ještě delší

Studie se uskutečnila v testovacím programu zdravotnického personálu. Zahrnuje data za třicet týdnů od dubna do listopadu. Výsledky jsou zveřejněny na webu MedRxiv.

"Pokud u lidí spatřujeme přetrvávající hladiny imunitní odpovědi, dává nám to naději, že vakcíny nebudou chránit jen krátkodobě," řekl ke studii expert WHO Mike Ryan.

Po dobu studie 89 z 11 052 účastníků, kteří neměli protilátky, prodělalo nákazu koronavirem s příznaky. Z 1246 zdravotníků, kteří protilátky měli, se u nikoho infekce s příznaky do třiceti týdnů neprojevila.

Pravděpodobnost bezpříznakové nákazy koronavirem byla u účastníků s protilátkami také nižší. Šestasedmdesát lidí bez protilátek v průběhu studie prodělalo bezpříznakovou nákazu koronavirem. Mezi účastníky, kterým byly nalezeny protilátky, byly zaznamenány jen tři bezpříznakové infekce. U nikoho z této trojice se příznaky neprojevily ani později.

"Skupinu pracovníků budeme nadále pečlivě sledovat, abychom zjistili, jak dlouho ochrana trvá a zda předchozí infekce ovlivňuje vážnost průběhu nákazy, pokud se lidé nakazí znovu," řekl ke studii profesor Eyre.

Zdroje:
ČTK, Reuters, Medrxiv.org

Nejnovější články