Jak lidé přišli o ocasy. Příběh, který napsal pozůstatek pravěkého viru

10. 12. 2022 – 19:09 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Jak lidé přišli o ocasy. Příběh, který napsal pozůstatek pravěkého viru
Kresba zachycující primáta notharctuse, který žil před 40 až 35 miliony let, a vitruviánského muže od Leonarda da Vinciho. | zdroj: Profimedia

S ocasem mohl být druh Homo sapiens obratnější a lépe udržovat rovnováhu. Evoluce nám ho však nedopřála. Připravila nás o něj genetickou mutací. Zvídavý vědec nedávno odhalil její podstatu.

V živočišné říši je ocas běžným doplňkem. A existují pro něj dobré důvody. Stačí se porozhlédnout.

Ocas pohání při plavání ryby, stejně jako kytovce, anebo krokodýly. Ptáci ocasem kormidlují let a kočkám nebo opicím tenhle evoluční vynález pomáhá udržovat rovnováhu. Některé opice dokonce ocasem dokážou uchopit předměty.

Také lidé mají ocas. Ale jen jako embrya. Během vývoje ustupuje do srostlých obratlů a stává se kostrčí, známou také jako ocasní kost.

Ocasní kost je důkazem, že někde na naší evoluční pouti se stalo něco, co nás o ocas připravilo. A nejsme v tom sami. O ocas přišli další hominidé – gorily, orangutani, šimpanzi, anebo giboni.

Kdysi v Africe...

Kde jsme ocas ztratili? Někdy před 25 až 22 miliony let, než se ve východní Africe objevil Proconsul, společný předek moderních lidoopů a lidí. Z fosilních nálezů je patrné, že Proconsul tuto součást těla neměl.

Co za tím bylo? Společný předek hominidů ztratil ocas po chybě v genech – genetické mutaci. Její podstatu odhalil doktorand Grossmanovy lékařské fakulty Newyorské univerzity Bo Xia. Výzkum svého týmu popsal ve vědecké databázi bioRxiv.

profimedia-0161864263 proconsul Proconsul, který žil na území dnešní Keni před 30 až 18 miliony let. Tento primát, společný předek moderních lidoopů a lidí, už ocas neměl. | zdroj: Profimedia

„Otázka, proč lidé nemají ocas, mě zajímala už jako malého kluka. A když jsem si před několika lety poranil kostrč, mou zvídavost to posílilo,“ vysvětlil Bo Xia vědeckému žurnálu Science.

Xia se svými spolupracovníky studoval, jak se u zvířat tvoří ocasy. Zabýval se geny, o kterých se ví, že mají vztah k vývoji ocasu.

Vědci analyzovali, jak na začátku vývoje embrya se některé geny zapínají a jak se kmenové buňky vyvíjejí do kosterní struktury, která tvoří ocas.

Mutace, která vynechala ocas

Věda už dříve identifikovala na tři desítky genů, které jsou zásadní pro vývoj ocasu u různých druhů. Když Xia se spolupracovníky porovnal DNA šesti druhů bezocasých lidoopů s devíti druhy opic s ocasy, nalezl v ní mutaci sdílenou lidoopy a lidmi, která však u opic chyběla.

Byla to mutace, která ovlivňuje gen nazvaný TBXT. Tento gen kóduje bílkovinu brachyury. A právě ta má výrazný vliv na ocas.

Mutace se nachází uprostřed genu TBXT a je téměř identická u lidí a jiných lidoopů.

Xia nalezl i viníka mutace – ALU sekvenci (krátký kus odpadní DNA, patrně pozůstatek dávného viru, který se v genomu primátů vyskytuje na mnoha různých místech). Jedna z jejích kopií se u společného předka lidoopů usídlila v genu TBXT.

To vše vědci ověřili na myších Pomocí genového editoru CRISPR vyráběli myši s upraveným genem TBXT. Hlodavci se rodili s různě dlouhými ocasy – od zcela zakrnělého až po téměř normální.

Závidíte makakům?

Zda byla ztráta ocasu našim předkům před více než 20 miliony let k něčemu dobrá, to nevíme. Mohla je ale přimět slézt ze stromů a používat přední končetiny pro jiné účely. Další evoluční vývoj jim pak dovolil uchopovat předměty, vyrábět a užívat nástroje.

No a vzpřímená chůze a vyvážená poloha hlavy odlehčila krčnímu svalstvu, což umožnilo zvětšovat mozkovnu i samotný mozek.

Na druhou stranu, umíte si představit, jaké by to bylo mít fešácký, huňatý ocas a při chůzi s ním pohybovat ze strany na stranu? Nezávidíte ho makakům? S ocasem bychom byli obratnější a mohli jsme s ním lépe držet rovnováhu. Jenže evoluce byla proti, nedopřála nám ho.

Technika nám však může naznačit, jak bychom s ocasem fungovali. Studenti z tokijské Keio University vyrobili robotický ocas Argue, který podle nich prokázal, že ocas umožňuje člověku lépe měnit těžiště a zlepšuje jeho rovnováhu.

Zdroje:
Nature, bioRxiv

Nejnovější články