Je bezpečné jíst jídlo, na kterém přistála moucha?

5. 5. 2023 – 23:52 | Příroda | Nedd | Diskuze:

Je bezpečné jíst jídlo, na kterém přistála moucha?
Hlava mouchy na skenu z elektronového mikroskopu. | zdroj: Profimedia

Studie ukázala, že mouchy šíří více než sto druhů patogenů.

Na vaši grilovací party dorazí bez pozvání chlupatí vetřelci – mouchy. Usadí se na vrcholu vašeho oblíbeného pokrmu. Chodí po něm, třou si o sebe nohy, ochutnávají ho.

Je vaše jídlo stále bezpečné?

Obecně platí, že riziko onemocnění je poměrně nízké. Při rozhodování, zda přistání mouchy znamená, že je čas vyhodit vaše s láskou připravené jídlo do koše, je však třeba zvážit několik věcí, píše magazín IFL Science.

Vetřelec s bizarním stravováním

Z pohledu člověka je moucha nechutné stvoření. Nemá zuby a čelisti, aby potravu rozžvýkala. Proto na ni vyplivne sliny bohaté na enzymy, které potravu částečně rozpustí. Potom ji nasaje ústy. A někdy část potravy vyzvrací.

Ještě před tím ale potravu ochutnává – nohama. Na nich má chuťová čidla, kterými zjišťuje, nakolik je které sousto výživné. Proto si také moucha tak často otírá nohy o sebe i o hlavu. Zbavuje se tak zbytků předchozí potravy a připravuje si chuťová čidla na končetinách na další pochutinu, kterou jí servírujete.

Mouchy se přitom po většinu života, který trvá několik týdnů, živí rozkládající se organickou hmotou, včetně zapařených odpadků a výkalů, které obsahují mnoho patogenů.

„Mouchy slouží jako mosty mezi čistým a nečistým prostředím, volně se pohybují mezi kontaminovanými materiály a lidskými potravinami,“ varuje IFL Science.

Když máte pochybnosti, vyhoďte to

Ve studii publikované v odborném žurnálu JDS Communications vědci shromáždili z much pochytaných v okolí farmy v New Yorku více než sto patogenů ohrožujících lidské zdraví, včetně salmonel, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus a Bacillus subtilis. 

Studie, která vyšla v magazínu Scientific Reports, zase popisuje 351 různých bakterií na jedné mouše obecné.

To, zda se člověk od mouchy nakazí, závisí na několika okolnostech. Důležité je například to, kolik much se usadilo na talíři a jak dlouho na něm jsou. Pokud se na čerstvě uvařeném jídle na několik sekund zdrží jediná moucha, odborníci nevidí důvod, proč ho celé vyhodit.

Pokud se však na jídle několik hodin živí hejno much, je lepší poslechnout zdravý rozum a jídlo vyhodit. A na pováženou je už to, když na něm hmyz stráví několik minut.

Celkově je zdravotní riziko osamělé mouchy, která se dostane do krátkého kontaktu s čerstvou potravinou, poměrně nízké, zejména pokud máte v pořádku imunitní systém. Nicméně riziko existuje a může být vyšší v závislosti na situaci.

Míra ohrožení patogeny z much je například vyšší v těch částech světa, kde se vyskytují tropické nemoci. Mouchy mohou po několik dní přechovávat patogeny a přenášet život ohrožující nemoci, jako je cholera nebo shigelóza, druh úplavice.

Není proto od věci držet se odvěké mantry „pokud máte pochybnosti, vyhoďte to“, radí IFL Science.

Zdroje:

Nejnovější články