„Je to biologické, ale nevíme, co to je.“ První výzkum záhadu zlaté koule nevysvětlil

9. 9. 2023 – 8:50 | Příroda | Nedd | Diskuze:

„Je to biologické, ale nevíme, co to je.“ První výzkum záhadu zlaté koule nevysvětlil
Zlatavá kopule, záhadný objekt z oceánu. | zdroj: Profimedia

Oceánologové stojí bezradně nad objevem z oceánu. Nedokážou vysvětlit původ zlatavé koule, jakou dosud neviděli. Její nález podněcuje fantazii. Je to snad neznámé stádium života?

Expedice Ocean Exploration-Seascape Alaska objevila na dně Aljašského zálivu záhadný zlatavý objekt ve tvaru koule. Objekt, který je popisován také jako zlaté vejce, vytáhla na palubu, kde se výzkumníci v pátek pustili do jeho analýzy.

Zjistili jediné – koule je „biologického původu“. Netuší však, co to je.

„Přestože se nám podařilo objekt vyzvednout a dopravit na loď, stále nejsme schopni ho identifikovat. S jistotou víme jen to, že je biologického původu,“ píše na webu expedice Ocean Exploration Sam Candio, její koordinátor.

Na biologický původ ukazuje způsob, jakým byla koule přichycena ke skále i její struktura podobná proteinům.

Candio podotýká, že bezradnost může být pro vědce ponižující, slouží však „jako připomínka, jak málo víme o vlastní planetě a kolik toho ještě musíme poznat o našich oceánech“. 

V nehostinných hlubinách oceánu se toho děje hodně, čemu ještě nerozumíme. Drtivé tlaky a teploty pod bodem mrazu komplikují rozsáhlejší průzkum.

Expedice, kterou do oblasti vyslal americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA), narazila na podivný objekt 30 srpna. Ležel pevně přichycený ke skalnatému dnu 3 300 metrů pod hladinou oceánu na podmořské hoře.

Robotickou paží vědci jemně šťouchli do objektu, přičemž zjistili, že je docela měkký. Poté jej sebrali pomocí sací trubice pro další studium.

Jeho průměr dosahuje deseti centimetrů a u základny zeje malý otvor. Vědci se původně domnívali, že by to mohlo pouzdro na vejce nebo nějaký druh mrtvého přívěsku houby. Po vytažení zlatavého předmětu na hladinu a jeho prvním zkoumání však zůstali bezradní.

Tým se nyní snaží zjistit, zda koule souvisí se známým druhem, novým druhem nebo představuje dosud neznámé stádium života.

„Pravděpodobně se nedozvíme více, dokud se nám nepodaří dostat kouli do laboratorního prostředí, kde budeme moci využít kolektivních zkušeností vědecké komunity se sofistikovanějšími nástroji, než jaké máme na lodi,“ vysvětluje Candio.

V laboratoři bude provedena detailní analýza DNA, aby bylo možné určit organismus který kouli vytvořil.

Expedice, která kouli našla, má za cíl dozvědět se víc o poměrně neznámých hlubinách u aljašských břehů. Tým plánuje zmapovat oblast a tvory, kteří ji obývají.

„Data a informace získané během této expedice nám společně pomohou odstranit mezery v našem poznání této části planety, abychom ji mohli lépe spravovat a chránit,“ vysvětluje Sam Candio.

Zdroje:

Nejnovější články