K Zemi přilétají barevné meteory Geminidy. Za noc jich může zazářit až tisíc

10. 12. 2023 – 12:20 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

K Zemi přilétají barevné meteory Geminidy. Za noc jich může zazářit až tisíc
Kompozitní snímek meteorů z roje Geminidy pořízený v roce 2017. Dva nebo tři meteory nejsou Geminidy, protože jejich dráhy se nepromítají do radiantu, ale pro ilustraci byly na snímku ponechány. | zdroj: Profimedia

Nečekejte na silvestrovské a novoroční ohňostroje. Působivější představení nám letos chystá meteorický roj Geminidy. Může to být největší meteorická sprška v tomto roce.

Pokud nám matka příroda bude nakloněna a ponechá aspoň zčásti jasnou oblohu, pak bychom necelé dva týdny před Vánoci mohli na noční obloze spatřit svou „betlémskou hvězdu“ – meteor.

Už od druhé poloviny listopadu k Zemi přilétají meteory z roje Geminidy. Vyvrcholí však až v noci na pátek, kdy na temné obloze může zazářit na 1 000 meteorů.

Měsíc ustoupí, noc potemní, Geminidy zazáří

„Každoroční meteorický roj Geminidy má letos velmi příznivé pozorovací podmínky. Čas maxima vychází na noc ze 14. na 15. prosince, tedy na dobu, kdy nebude rušit svým svitem Měsíc. Pozorovat se vyplatí zejména v pátek 15. prosince mezi půlnocí a 4. hodinou ranní,“ upozorňuje web Fyzikálního ústavu v Opavě.

2018_Geminids_Single_1500px a Maximum Geminid v roce 2018 nad Sečskou přehradou. | zdroj: Kredit-Petr Horálek/Astrofyzikální ústav Slezské univerzity

Příliv meteorů dosáhne maxima už ve čtvrtek 14. prosince v 20:27 středoevropského času. V té době bude ale místo, odkud meteory vylétají, nízko nad obzorem. Jak ale bude stoupat, frekvence viditelných meteorů poroste, protože víc jich zazáří nad obzorem, ne pod ním.

Geminidy, poslední z výrazných meteorických rojů roku, ale vynikají kromě frekvence také barvami. Většinou mají zelenkavý nádech, jiné jsou bílé, modré a žluté.

Barvy odrážejí složení meteorů. Pocházejí z ionizovaných prvků uvolněných při jejich rozpadu. Zeleně září nikl, modrozelená je z hořčíku, červená má obvykle původ v dusíku a kyslíku z atmosféry.

Meteor je světlo, které při vstupu do atmosféry vyzařuje meteoroid, tedy úlomek komety (tělesa z ledu a prachu obíhajícího hvězdu), nebo planetky (asteroidu). Meteoroid většinou shoří, když je ale větší, tak se rozpadne a jeho úlomky dopadnou na Zem jako meteority. Ve vzácných případech může meteoroid zemské gravitaci uniknout.

Roj Geminid nepochází z komety, jak je obvyklé, ale z asteroidu 3200 Phaeton. Zářící meteory jsou částečky pohybující se v oblasti jeho oběžné dráhy.

Podle výzkumu expertů z vesmírné agentury NASA stojí za únikem částic z povrchu planetky sodík, který je v ní v obsažen. Právě tento prvek v kombinaci se slunečním zářením způsobuje, že povrch planetky se drolí.

Průměr mateřské planetky roje je zhruba pět kilometrů. Její dráha je výrazně eliptická, 3200 Phaeton se tak může výrazně přiblížit k Zemi, informuje portál EarthSky. Proto je vedena jako „nebezpečná“. Dráha je však bezpečně známa a víme, že v následujících stovkách let se s námi nesrazí.

Nejblíže k Zemi se v tomto století ocitne 14. prosince 2093. Tehdy ji od naší planety budou dělit „pouhé“ 3 miliony kilometrů. Střet se Zemí tak skutečně nehrozí.

Roj, který koncem století zmizí

Geminidy do atmosféry Země přilétají rychlostí 34,6 kilometru za sekundu. Ze všech meteorických rojů do ní pronikají nejhlouběji, až 40 kilometrů nad zemský povrch.

Název Geminidy pochází od latinského názvu souhvězdí Blíženců, z něhož meteory po celou dobu aktivity roje zdánlivě vylétají. Toto místo – radiant – se nachází východně od dvou nejjasnějších hvězd souhvězdí – Castor a Pollux.

Geminid-meteor-shower-radiant-e1636622626316 Místo (radiant), odkud Geminidy zdánlivě vylétají. | zdroj: Kredit-EarthSky

Na prosincové obloze vychází souhvězdí Blíženců i s oběma hvězdami už za soumraku, je tedy pozorovatelné celou noc. Nejvýše nad obzorem v polovině prosince bývá kolem druhé hodiny ranní.

Tehdy dosahuje radiant meteorického roje v našich zeměpisných šířkách výšky kolem 70° nad obzorem. Díky tomu můžeme v časných ranních hodinách v noci maxima nad naším územím pozorovat maximum roje s četností více než 120 meteorů v hodině. Za celou noc maxima tak lze napočítat až 1000 meteorů.

„Tolik jich patrně nepostřehnete, ale zhruba 50 za hodinu jich zaznamenat můžete,“ píše se na webu EarthSky.

Silný je roj až v posledních desítkách let. První zprávy o roji Geminidy pocházejí sice už z roku 1862. Tehdy byl ovšem slabý, frekvence nepřesáhly 30 meteorů v hodině. Teprve ve 40. a 50. letech minulého století se počet meteorů v hodině zvýšil na dvojnásobek a do současných hodnot stoupal až do roku 1990.

Podle některých modelů je tento nestálý roj právě v maximu a jeho frekvence se začnou snižovat. Do konce 21. století by měl roj skoro zmizet. Takže si se sledováním pospěšte.

Světelné záblesky, které na nebi při pozorování Geminid spatříte, jsou vyzářenou energií plynů v ovzduší Země. Meteory předávají pohybovou energii atomům plynů, které se jí zbavují formou fotonů, tedy nositelů světla. Samotné meteory třením o molekuly vzduchu shoří.

Předpokladem, abyste si vesmírné představení mohli vychutnat, je nejít spát a najít si pozorovací místo co nejmíň znečištěné světelným smogem.

Kdybyste si nebyli jisti, zda v místě, kde se nacházíte, jsou dobré podmínky k pozorování, můžete použít mapu světelného znečištění Česka - tady.)

Zdroje:

Nejnovější články