K Zemi se přiblíží gigantická kometa. Už za deset let

24. 6. 2021 – 21:59 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

K Zemi se přiblíží gigantická kometa. Už za deset let
Kometa s typickým ohonem. | zdroj: Profimedia

Bude to největší kometa, jakou kdy mohlo lidstvo pozorovat. Její průměr dosahuje stovek kilometrů.

Za deset let, v roce 2031, budeme mít jedinečnou příležitost prozkoumat největší kometu, jaká se během existence naší civilizace v sousedství Země vyskytla.

Z výpočtů astronomů vyplývá, že kolos o průměru mezi 100 a 370 kilometry se dostane až k Saturnu.

Dosud největší nám blízkou kometou byla stokilometrová Sarbat, která sluneční soustavou proletěla roku 1729.

Poutník, který se vrací jednou za 612 tisíc roků

Nově přilétající kometu poprvé zachytily teleskopy v roce 2014 – v době, kdy byla vzdálena od Slunce jako Neptun, tedy 4,5 miliardy kilometru, což je třicetinásobek vzdálenosti Země od Slunce. Tehdy však objekt unikl pozornosti.

Až nedávno si ho povšimli astronomové Pedr Bernardinellio a Gary Bernstein z projektu Dark Energy Survey, který se věnuje výzkumu temné energie. Narazili na něj při studiu archivních dat.

Mezitím se těleso ke Slunci významně přiblížilo. Jeho vzdálenost od naší hvězdy se zkrátila asi o čtvrtinu.

Zmínění astronomové vymezili průměr tělesa 100 až 370 kilometry a označili ho jménem připomínající registrační značku automobilu – 2014 UN271. Zjistili, že masivní objekt obíhá Slunce po nezvyklé trajektorii a že jeden oběh mu zabere neskutečně dlouhých 612 190 let.

Komety, zastarale vlasatice, jsou tělesa složená převážně z ledu a prachu a obíhající po výstředné (excentrické) eliptické dráze kolem Slunce. Jsou pro ně typické ohony, což jsou částice komety směřující od Slunce.

Podle jejich propočtů by se kometa na své trajektorii měla přibližovat ke Slunci až na vzdálenost Saturnu, který obíhá naši hvězdu ve střední vzdálenosti 1,42 miliardy kilometru. (Vzdálenost Země od Slunce se pohybuje mezi 147 až 152 miliony kilometrů.)

Země je v bezpečí, má šanci obra prozkoumat

Při průletu vzdáleným Oortovým oblakem, kde se kometa zrodila, může na svém povrchu nahromadit zmrzlé plyny. Tyto plyny potom při průletu blíže Slunci vytvoří spektakulární kometární ohon.

Vědci zatím nemají jistotu, že tento objekt je skutečně masivní kometa. Mohla by to být trpasličí planeta. Jenže excentrická dráha ukazuje na kometu.

Komety mohou být hrozbou pro Zemi, v minulosti na ní patrně způsobila hromadná vymírání. Jsou nebezpečnější než asteroidy, protože letí až 3,5krát vyšší rychlostí (až 70 kilometrů za sekundu). Rychlost se při výpočtu pohybové energie nárazu umocňuje na druhou, proto má kometa větší energii při dopadu než asteroid a způsobuje větší škody.

Kometa se podle kalkulace astronomů nejvíc přiblíží ke Slunci (a také k Zemi) v roce 2031. Její srážka s naší planetou každopádně nehrozí. Pokud by nastala, byl by to konec existence lidstva.

2014 UN271 Zemi i jiné planety bezpečně mine a pro astronomy bude vítanou návštěvou v našem planetárním sousedství. Vědci mohou její blízkosti využít k tomu, aby ji prozkoumali, a tak zjistili víc o vzdálených končinách sluneční soustavy a také o jejím původu.

Zdroje:
NASA, Space

Nejnovější články