Když vyběhnete na mráz, spálíte víc tuků než v létě

12. 1. 2021 – 12:20 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Když vyběhnete na mráz, spálíte víc tuků než v létě
zdroj: Profimedia

Venku mrzne a padá sníh. Je to snad důvod k tomu, abyste odložili svou pravidelnou běžeckou dávku? Ani náhodou. 

Intenzivní cvičení v zimě spaluje tuky, a pokud uvěříme studii expertů z Laurentianské univerzity v kanadském Ontariu, spálí jich mnohem víc než za teplejšího počasí. 

Výzkumníci pod vedením Stephanie Muntenové sledovali jedenáct dobrovolníků během cvičení při teplotě kolem 0 °C a potom při 21 °C. Při obou teplotách dobrovolníci s mírnou nadváhou absolvovali intervalové cvičení s vysokou intenzitou (high-intensity intermittent exercise, HIIE).

Cvičení se skládalo z jedné minuty cyklistického sprintu (s 90procentním nasazením) následované půldruhou minutou pomalejší jízdy (s 30procentním nasazením). To vše se několikrát opakovalo.

Výhodou tréninkové metody HIIE je, že tuk se nespaluje jen při cvičení, ale i po něm. Je za tím  efekt EPOC (excess post-exercise oxygen consumption) - zvýšená spotřeba kyslíku po tréninku.

Co ukázala tučná snídaně

Kanadští výzkumníci u dobrovolníků sledovali, zda mají různé teploty vliv na chod jejich metabolismu. Měřili teplotu kůže, teplotu těla, krevní tep i okysličování svalstva.

Rozdíly byly zjevné. Beta oxidace mastných kyselin, tedy "spalování tuků", bylo v chladnějším prostředí o 358 procent vyšší než v prostředí teplejším.

Účinek chladu však nebyl všemocný. Hned následující den po cvičení a po snídani s vysokým obsahem tuku výzkumníci odebrali vzorky krve sledovaných jedinců, aby zkontrolovali hladiny inzulínu, glukózy a dalších látek v jejich těle. Z výsledků zjistili, že dopad na metabolismus není dlouhodobý, do druhého dne se nepřenáší.

"Zjistili jsme, že intervalové cvičení s vysokou intenzitou v chladném prostředí skutečně mění akutní metabolismus ve srovnání s teplotně neutrálním prostředím. Metabolické reakce následující den však byly méně příznivé," píše se ve studii publikované na webu Journal of Applied Physiology.

V ledničce cvičit nemusíte, ale hlavně cvičte

Před tím, než vyběhnete do náruče mrazu, je také nutné zmínit, že vzorek 11 účastníků je příliš malý, než aby bylo možné z něj dělat zásadní závěry. Může posloužit jako odrazový můstek pro další výzkum, ale není nutné kvůli němu v létě cvičit v ledničce.

Na každý pád i bez studie je evidentní, že omezit v zimě pohyb, je škodlivé.

Nejnovější články