Kolem Země proletí asteroid-zabiják měst. Ještě před měsícem o něm nikdo nevěděl

24. 3. 2023 – 13:01 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Kolem Země proletí asteroid-zabiják měst. Ještě před měsícem o něm nikdo nevěděl
Ilustrační obrázek asteroidu 2023 DZ2. | zdroj: Profimedia

Vesmírné těleso o rozměrech, jaké má přilétající asteroid, se dostává do blízkosti naší planety jen jednou za deset let.

Kolem Země, nad Indickým oceánem, proletí v sobotu rychlostí 28 tisíc kilometrů za hodinu (7,8 kilometru za sekundu) asteroid 2023 DZ2, informuje web EarthSky. Astronomové odhadují jeho průměr na 43 až 95 metrů. Takový vesmírný balvan by mohl zničit velké město.

Zemi však mine v bezpečné vzdálenosti 170 tisíc kilometrů, což je méně než polovina naší vzdálenosti od Měsíce. Nahlíženo vesmírnými měřítky se nicméně tento průlet dá označit za těsné přiblížení.

Bude ho živě přenášet projekt Virtual Telescope a přesnou polohu asteroidu můžete sledovat na webu The Sky Live.

Nejblíž k Zemi bude asteroid v sobotu v 20:51 SEČ. 

„Pokud byste jej (2023 DZ2) chtěli uvidět, na vyjasněné obloze máte šanci spíše v pátek večer, kdy bude v souhvězdí Raka nedaleko hvězdokupy Jesličky. V sobotu bude v době největšího přiblížení viditelný i malými binokuláry, ovšem při pohledu z Evropy pod obzorem,“ píše astrofotograf Petr Horálek na webu Astrofyzikální progresy z Opavy.

Asteroid poznáte tak, že se vůči hvězdám na obloze pohybuje.

Daleko, ale přitom blízko

Ačkoli průlety asteroidů kolem Země jsou běžné, americká vesmírná agentura NASA upozorňuje, že objekt těchto rozměrů se dostane tak blízko naší planetě, do vzdálenosti, která je menší než distance Země od Měsíce, pouze jednou za deset let.

Astronomové přitom asteroid zpozorovali až 27 února. Zaznamenali ho na observatoři na kanárském ostrově La Palma. Dá se to vysvětlit tím, že přilétal od Slunce a asteroidy nebo komety se v takovém případě optickými dalekohledy obtížně hledají. Jsou prostě temné.

Pokud by takový obrovský balvan, jakým je 2023 DZ2, vlétl do zemské atmostéry, explodoval by silou 4,5 megatun trinitrotoluenu, což se rovná 214násobku atomové bomby Fat Man svržené v srpnu 1945 na Nagasaki.

„Neexistuje žádná šance, že by tenhle zabiják měst zasáhl Zemi, ale jeho přiblížení poskytuje skvělou příležitost k pozorování,“ cituje agentura AP ředitele planetární obrany Evropské vesmírné agentury ESA Richarda Moissla.

Budeme včas varováni?

Průlet 2023 DZ2 je každopádně pro lidstvo varováním.

Naše civilizace žije ve šťastném období, během něhož žádné velké vesmírné těleso na Zemi nedopadlo. Žádné štěstí však netrvá věčně. Dopad ničivých asteroidů se nedá vyloučit.

Za důkaz může sloužit gigantický asteroid (anebo kometa) Chicxulub, který před 66 miliony let dopadl do oblasti dnešního poloostrova Yucatán v Mexickém zálivu. Jeho důsledkem byla změna klimatu a také hromadné vymírání druhů, zejména nelétajících dinosaurů.

Asteroid či kometu můžeme odvrátit, máme k tomu potřebné technologie.  Podmínkou však je, abychom na přípravu obrany měli dostatek času, tedy několik let.

Experti už dlouho upozorňují, že v záři Slunce se mohou ukrývat asteroidy i komety, jejichž dráhy neumíme sledovat a z nichž některé mohou mířit k Zemi. Vesmírné agentury NASA i ESA chystají systémy včasného varování před takovými objekty. Budou umístěny ve vesmíru a dokážou zachytit i objekty ze Země obtížně viditelné. Jejich hlavní částí mají být dalekohledy střežící oblast kolem planety z Lagrangeova bodu mezi Zemí a Sluncem.

Armageddon je až posledním scénářem

Asteroidy můžeme odvrátit kinetickou (pohybovou) energií projektilu vyslaného ze Země. Loni se to podařilo sondě DART, která v experimentu vychýlila z trajektorie „neškodnou“ planetku Dimorphos.

Experti zvažují také odpal výbušného zařízení u blížícího se asteroidu, který by vesmírnou horninu rozštěpil na menší, méně nebezpečné kusy. Další analyzovanou možností je zaměřit na asteroid laserový paprsek z vesmíru a odpařit z něj horninu tak, aby změnil dráhu.

Poslední linií obrany mohou být vesmírná plavidla naložená jadernou municí a nasměrovaná na asteroid, což je scénář známý z filmu Armageddon.

Zdroje:

Nejnovější články