Kolik cvičení potřebujete, abyste vyvážili den prosezený u počítače

17. 11. 2023 – 22:32 | Člověk | Nedd | Diskuze:

Kolik cvičení potřebujete, abyste vyvážili den prosezený u počítače
Poznáváte ho? ‚Terminátor‘ při pravidelné ranní projížďce ulicemi kalifornské Santa Moniky. | zdroj: Profimedia

Víme, že trávit spoustu času sezením zdraví neprospívá. Kolik cvičení je ale potřeba k tomu, abychom vymazali dopady celodenního dřepění u počítače?

Výzkum naznačuje, že by mělo stačit 30 až 40 minut intenzivního cvičení, tedy takové fyzické aktivity, při které se zapotíte. Taková porce pohybu by měla vyvážit 10 hodin nehybného sezení, píše magazín Science Alert. Jakákoli menší porce cvičení, nebo aspoň pouhé vstávání od kompu však do určité míry pomáhá.

Jak snížit riziko předčasného úmrtí

K těmto poznatkům dospěla metaanalytická studie publikovaná v odborném časopise British Journal of Sports Medicine.

Studie analyzovala devět předchozích studií, zahrnujících celkem 44 370 lidí ve čtyřech různých zemích, kteří nosili nějakou formu fitness trackeru – zařízení, které měří pohybovou aktivitu.

Analýza zjistila, že riziko předčasného úmrtí u lidí se sedavějším životním stylem se zvyšuje s tím, jak se zkracuje čas strávený střední až intenzivní fyzickou aktivitou.

„U aktivních jedinců, kteří provádějí 30 až 40 minut středně intenzivní až intenzivní fyzické aktivity, se však souvislost mezi vysokou dobou sezení a rizikem smrti významně neliší od těch, kteří sezením stráví málo času,“ píše se ve studii.

Jinými slovy, věnovat se některým přiměřeně intenzivním aktivitám – jízdě na kole, rychlé chůzi, zahradničení – může snížit riziko dřívější smrti obdobně, jako kdybyste mohli zanechat sedavého stylu života.

Autoři metaanalýzy upozorňují, že jejich vědecká práce spoléhala na objektivní data z nositelných zařízení, nikoli na údaje, které oznamovali sami účastníci studie.

Metaanalýza byla zveřejněna souběžně s vydáním Globálních pokynů Světové zdravotnické organizace (WHO) pro tělesnou aktivitu, které sestavily čtyři desítky vědců na šesti kontinentech. Také tento dokument vyzývá, aby lidé sedavý životní styl vyvažovali pravidelným, a pokud možno intenzivním pohybem.

Méně je lepší než nic

„Dokument zdůrazňuje, že se počítá veškerá fyzická aktivita a její jakékoli množství je lepší než žádné,“ cituje Science Alert výzkumníka v oblasti fyzické aktivity Emmanuela Stamatakise ze Sydneyské univerzity.

Výsledky výzkumu založeného na fitness trackerech je v souladu s pokyny WHO, které doporučují 150 až 300 minut fyzické aktivity střední intenzity nebo 75 až 150 minut intenzivní fyzické aktivity každý týden, aby se zabránilo negativním důsledkům sedavého zaměstnání.

Chůze po schodech místo jízdy výtahem, hraní si s dětmi a domácími mazlíčky, účast na józe nebo tanci, domácí práce, chůze a jízda na kole – to vše jsou způsoby, jak mohou být lidé aktivnější, upozorňují vědci.

Zdroje:

Nejnovější články