Při jakém cvičení spálíte nejvíc kalorií?

9. 9. 2022 – 23:03 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Při jakém cvičení spálíte nejvíc kalorií?
Silový trénink, který posiluje svalstvo, je dobré doplnit tréninkem aerobním, jako je běh nebo jízda na kole, jenž může zlepšit zdraví srdce a oběhového systému. Arnold Schwarzenegger to nepochybně ví. | zdroj: Profimedia

Výzkumníci hledali odpověď na otázku, která by vás mohla zajímat.

Vědecké studie obecně doporučují věnovat cvičení alespoň dvě hodiny týdně. Pro ty, kteří se snaží nejen udržet kondici, ale také svou hmotnost, je však prospěšné zaměřit se na cviky spalující maximum kalorií.

Expert na výživu a metabolismus, doktor Javier Gonzales z univerzity v anglickém Bathu v magazínu Live Science upozorňuje, že v tomto případě neexistuje zázračné řešení, jak spalovat kalorie rychle bez námahy.

Jednoduše řečeno, čím víc do cvičení zapojíte svalů, tím víc energie potřebujete a tím víc spalujete kalorií.

Sedněte na bicykl. Nebo štípejte polena

„Nejvíc kalorií se obvykle spálí při cvičení celého těla, při kterém se nejvíc zadýcháváme, takže běh je dobrým příkladem,“ říká Gonzales. Připomíná však, že je prospěšné organismus příliš nevyčerpat a vhodné je volit cvičení středně intenzivní.

Gonzales upozorňuje na výzkum Harvardské lékařské školy (Harvard Medical School). Experti v něm analyzovali 80 cvičení a dospěli k tomu, že nejvíc kalorií za 30 minut spálí jízda na kole rychlostí 32 kilometrů za hodinu. Člověk o hmotnosti 70 kilogramů tak vydá 594 kilokalorií. (Jízda na kole ale není totéž, co jízda na rotopedu. Při té spálíte až o třetinu míň kalorií.)

Těsně za jízdou na kole následuje běh rychlostí 16 kilometrů za hodinu.

Kalorie používáme jako jednotky energetického metabolismu (přeměny látek a energií v organismu). Obecně to je množství energie zvyšující teplotu 1 gramu vody z 15°C na 16°C. V souvislosti s potravinami používáme kilokalorie (kcal). Platí, že dospělý člověk by měl zkonzumovat 2000 až 2500 kcal denně. V ideálním případě by měl totéž také vydat v energii. A pokud sní víc, měl by vydat i víc energie.

Kdo nechce své kalorie spalovat jenom tak nazdařbůh, může sáhnout i po pracích, jako je štípání dřeva a odklízení sněhu – při obou se během 30 minut práce spálí kolem 252 kcal. Energetický výdaj dalších aktivit můžete najít na webu Harvardské lékařské školy. 

Gonzales ale upozorňuje, že důležitější je pro snížení váhy spíš to, co jíme než to, jak cvičíme.

„Hlavním faktorem určujícím tělesnou hmotnost v dlouhodobém horizontu je energetická bilance,“ zdůrazňuje Gonzales. „Pokud je příjem kalorií nižší než jejich výdej (často se to označuje jako kalorický deficit), pak budeme dlouhodobě hubnout,“ vysvětluje.

Víc se hýbejte, míň jezte

Pro snížení hmotnosti je tedy nutné zejména méně jíst. Potom však cvičení brání opětovnému nárůstu hmotnosti. A energeticky náročnější cviky mohou být výhodné, protože umožňují lidem spálit víc kalorií během kratšího času.

Doktor Gonzalez v Live Science zdůrazňuje: „Pro lidské zdraví by bylo prospěšné, kdyby lidé do svých aktivit zahrnuli škálu cvičení, a získali tak výhody, které jim každé z nich může přinést. Například cvičení aerobního typu, jako je běh, může posílit srdce a oběhový systém, zatímco silový trénink může zlepšit naše celkové fyzické funkce a zdraví našich kostí, šlach a svalů.“

Odměnou za cvičení není jen nižší hmotnost, ale i pevnější zdraví. 

Zdroje:
Live Science, Harvard

Nejnovější články