Kdepak, ty koronavire, hnízdo máš? V tukové tkáni, upozorňují vědci

12. 12. 2021 – 23:53 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Kdepak, ty koronavire, hnízdo máš? V tukové tkáni, upozorňují vědci
Tukové buňky s podpůrnou pojivovou tkání na snímku z elektronového mikroskopu. Buňky vytvářejí pod kůží tukovou tkáň, v níž se ukládá energie z přebytečné potravy ve formě tuku. | zdroj: Profimedia

Nadváha výrazně zvyšuje riziko těžkého covidu. Vědci vysvětlují proč.

Výzkum týmu expertů z amerických a evropských univerzit naznačuje, proč lidé s nadváhou, a zejména s obezitou, tak často mívají těžký průběh covidu a proč s touto nemocí často končí v nemocnicích na jednotkách intenzivní péče.

V tuku je jako doma

Statisticky doložený těžší covid u těchto pacientů se dá částečně vysvětlit tím, že mají další zdravotní potíže, které bývají s vyšší hmotností spojovány. Jsou to třeba vysoký krevní tlak, anebo cukrovka, které obranu před infekcí organismu ztěžují.

Kromě toho lidé s vyšší hmotností a zejména obézní mají výš položenou bránici, a tedy menší prostor pro dýchání. 

V novém výzkumu však vědci zjistili, že odolnost vůči covidu významně snižuje strategie koronaviru, který proniká do tukových buněk a z nich potom vyráží k útokům do dalších tkání.

Mimoto napadá imunitní buňky v tělesném tuku, a tím vyvolává imunitní reakci, jejímž důsledkem jsou záněty a vážná forma nemoci.

Během studie, kterou vedli Tracey McLaughlinová a Catherine Blishová z lékařské fakulty Stanfordovy univerzity, vědci zkoumali, jak tukové buňky reagují na nákazu koronavirem. Použili při tom vzorky tuku odebrané pacientům při bariatrických operacích, při kterých se obezita léčí zmenšením žaludku, anebo zkrácením trávicího traktu.

Výzkumníci vystavili tukovou tkáň koronaviru. V tuku potom sledovali zánět, který je reakcí imunitního systému na virus. Zjistili, že napadené tukové buňky na nákazu reagují minimálně. Zato na ni výrazně odpovídají buňky imunitní soustavy obsažené v tukové tkáni, které se nazývají makrofágy. K zánětlivé reakci nadto přispívají další buňky nazývané preadipocyty, které přitom vůbec nemusí být napadené.

V součtu tak vzniká v organismu cytokinová bouře (příliš silná imunitní odpověď), která může člověka usmrtit.

profimedia-0301936446 Ilustrace obezity a koronaviru. Na řezu kožní tkání je patrný podkožní tuk a tukové buňky (adipocyty, žluté). Vpravo nahoře jsou částice koronaviru. | zdroj: Profimedia

Vědecký tým také analyzoval tukové tkáně z těl pacientů z Evropy, kteří zemřeli na covid. Nalezl v nich značné množství koronaviru.

Ve studii zveřejněné na webu bioRxiv se píše, že obdobně jako u viru chřipky nebo viru HIV, který vyvolává nemoc AIDS, může tuk v lidském těle sloužit jako úkryt i pro koronavirus. 

Vedoucí studie Tracey McLaughlinová v rozhovoru pro deník The New York Times upozornila, že záleží zejména na tuku v břišních partiích, který obklopuje důležité orgány. „Čím víc nadbytečné tukové hmoty, zejména té útrobní, máte, tím horší bude vaše zánětlivá reakce,“ řekla.

Spočítejte si BMI!

Pokud se výsledky studie potvrdí v recenzním řízení, vysvětlí se, proč jsou lidé s nadváhou a obezitou tak výrazně zranitelnější vůči nákaze a proč mívají těžší průběh covidu, byť leckdy nemají žádné přidružené choroby. Vědecká práce by také mohla pomoci najít pro tyto lidi nové způsoby léčby, které budou zacíleny na tělesný tuk.

Deník The New York Times upozorňuje, že by to mohlo být důležité zejména ve Spojených státech, kde přes kulturu fitness má víc než polovina dospělých nadváhu a z toho je bezmála 40 procent obyvatel obézních.

Ale nejen Američané, i Češi mají s hmotností problém. Průzkum agentury STEM z konce roku 2020 ukázal, že 38 procent dospělých u nás má nadváhu a 28 procent trpí obezitou. 

Za normální hmotnost se považuje hodnota indexu tělesné hmotnosti (BMI, podíl hmotnosti v kilogramech a druhé mocniny výšky člověka v metrech) do 25. Nadváha platí pro rozpětí BMI 25 až 30 a za obezitu je pokládána hodnota BMI nad 30.

Světová federace pro obezitu letos na jaře ve své zprávě upozornila, že riziko úmrtí na covid je několikanásobně vyšší v zemích, kde má velká část populace nadváhu.

Zdroje:

Nejnovější články