Koronavirus proniká do placenty a může usmrtit nenarozené dítě

6. 12. 2021 – 23:17 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Koronavirus proniká do placenty a může usmrtit nenarozené dítě
Obrázek dítěte v placentě před porodem. | zdroj: Profimedia

Nová studie varuje, že ženy nakažené covidem mohou přenést nemoc přes placentu na plod, což zvyšuje riziko, že se dítě narodí mrtvé.

Koronavirus SARS-CoV-2 je rizikem pro těhotné ženy i jejich nenarozené dítě. Z nové studie izraelských lékařů vyplývá, že ve druhé polovině těhotenství může napadnout placentu těhotné ženy a usmrtit plod.

Před takovou hrozbou hovořil v ČT před několika dny také lékař-porodník Bohuslav Svoboda, předseda sněmovního výboru pro zdravotnictví. „Začínají nám u těhotných žen umírat jejich děti. A to je vážná věc. Toto vnímám jako velikou a velikou hrůzu,“ řekl.

Přes placentu k plodu

Lékaři v nemocnici Samson Assuta ve městě Ašdodu na jihu Izraele zaznamenali v některých případech, kdy se infikované ženě narodilo mrtvé dítě vyšší hladinu viru v placentě než v těle nemocné matky.

Studii těchto případů vedl profesor Eran Barzilay, přednosta porodnické a gynekologické ultrazvukové jednotky v Assutě. 

Barzilayův tým se zabýval čtyřmi pacientkami, kterým byl diagnostikován virus a jejichž plody zemřely ve zhruba stejné době. Laboranti provedli patologické testy placenty a PCR testy matek, plodu a placenty.

Ve všech případech zjistili, že virus infikoval placentu i plod a způsobil rozsáhlé poškození placentární tkáně. Právě to bylo podle Barzilaye důvodem smrti plodu.

„Jsme si jisti, že infekce byla způsobena placentou a že vedla ke smrti plodu,“ cituje Barzilaye deník Jerusalem Post.

Placenta je dočasný orgán, který vzniká při vývoji plodu a slouží mu jako plíce, trávící soustava, ledviny i játra. Přivádí z matčiny krve kyslík a živiny a odvádí zplodiny.

„Existuje víc virů, které mohou způsobit infekci plodu, když je nakažena matka. Nikdy jsme ale neviděli takové rozsáhlé poškození placenty. Zdá se, že to je specifické právě pro tento koronavirus,“ upozorňuje profesor.

Izraelské lékaře udivilo, že „ačkoli matky vykazovaly velmi nízkou úroveň virové infekce a měly velmi mírný průběh nemoci, placenta měla značně vysokou virovou zátěž“.

Když výzkumníci zkoumali placenty nakažených žen, které porodily živé děti, zjistili, že na rozdíl od placent žen, které přivedly na svět mrtvé dítě, v nich nebyl žádný koronavirus.

Varování je víc

Studie, která se zabývá zmíněnými případy, je připravena k publikaci v odborném časopisu International Journal of Gynecology and Obstetrics. Její výsledky se shodují s poznatky jiných výzkumů.

Vědci z Erasmovy Univerzity v Rotterdamu například od července tohoto roku zaznamenali 13 úmrtí nenarozených dětí, které mají přímou spojitost s poškozením placenty v důsledku covidu, píše časopis Forbes.

Výzkumníci z amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí zase analyzovali 1,5 milionu porodů v období od března 2020 do září 2021. Podle jejich poznatků covid dvakrát zvyšuje pravděpodobnost, že plod nepřežije. Z těhotných žen nenakažených covidem porodilo mrtvé dítě 0,65 procenta. U žen s covidem se však toto číslo téměř zdvojnásobilo – na 1,26 procenta.

Už dřívější poznatky přitom naznačily, že koronavirus může vyvolat v placentě krevní sraženiny a omezení toku krve může zpomalit růst plodu, způsobit potrat, anebo smrt.

Česká vakcinologická společnost i Gynekologicko-porodnická společnost těhotným ženám doporučují, aby se nechaly naočkovat co nejdřív. Varují před možným pomalejší růstem plodu, předčasným porodem i smrtí ještě nenarozeného dítěte v důsledku infekce.

Mnoho nastávajících matek má přitom z vakcíny dosud strach, někdy je od nich dokonce odrazuje i jejich lékař.

Zdroje:

Nejnovější články