Pandemie mohla zlepšit vaše zdraví. Pokud jste ji přežili

1. 5. 2020 – 16:33 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Pandemie mohla zlepšit vaše zdraví. Pokud jste ji přežili
Vzduch je čistý. Copak ale můžete radostí skákat? | zdroj: Profimedia

V obsáhlé studii, zahrnující dvě desítky evropských států včetně Česka, vyhodnocovali finští vědci přínosy pandemie nemoci COVID-19 pro zdraví Evropanů.

Útlum průmyslu i dopravy a karanténní opatření zavedená v reakci na pandemii nemoci COVID-19 pročistily vzduch v Evropě. Studie helsinského Centra pro výzkum energetiky a čistého ovzduší (CREA) dospěla k závěru, že počet úmrtí způsobených znečištěním vzduchu se tím mohl snížit o 11 tisíc.

Tato cifra je odhadovanou (hrubou) střední hodnotou. Vědci ale tvrdí, že snížení počtu úmrtí leží s 95procentní pravděpodobností v intervalu 7 000 až 21 000.

Méně emisí, více zdraví

Studie vycházela z dat, která ukazují, že důsledkem protikoronavirových regulací a nižší spotřeby fosilních paliv se od 26. března do 24. dubna o 40 procent snížila úroveň oxidu dusičitého (NO2) v ovzduší. Oxid se do vzduchu dostává zejména ze silniční dopravy.

Ve stejné době o 10 procent pokleslo znečištění jemnými polétavými částicemi, které vznikají z dopravy, průmyslu nebo vytápění budov uhlím.

pasted image 0 Úbytek znečištění oxidem dusičitým a polétavými částicemi | zdroj: CREA

Tyto hodnoty odpovídají poklesu výroby energie z uhlí o 37 procent a pádu spotřeby ropy na dvě třetiny.

Data jsou přitom váženým průměrem z 21 států. Česko patří mezi země, kde se změna projevila méně výrazně (viz graf).

Studie upozorňuje, že znečištěné ovzduší může zhoršovat onemocnění plic, srdce, rakovinu i cukrovku a je častou příčinou předčasných úmrtí. Z údajů Evropské agentury pro životní prostředí vyplývá, že ročně v zemích Evropské unie (plus Británie) zkrátí život 400 tisícům lidem, v Česku více než 10 tisícům.

Přestali jsme kouřit

"Nynější zdravotní změna je srovnatelná se stavem, který by nastal, kdyby všichni lidé v Evropě přestali na jeden měsíc kouřit," cituje agentura Reuters Lauriho Myllyvirtu, hlavního analytika helsinského centra. "Naše studie podtrhuje výhody čistého ovzduší pro zdraví lidí a kvalitu života. Dá se toho dosáhnout dlouhodobým snížením spotřeby fosilních paliv."

profimedia-0511160596 santiago covid Výjev ze španělského města Santiago de Compostela | zdroj: Profimedia

Patří se upozornit, že klíčové je slovo "dlouhodobé (omezení fosilu)". Pandemická uzávěrka je jen krátkou epizodou, Evropa se pomalu začíná vracet na silnice a do fabrik, emise tedy začínají stoupat…

A ještě důležité srovnání, které ve finské analýze schází: Za měsíc, ve kterém hodnotili data finští experti, má COVID-19 na kontě víc mrtvých než standardně znečištěné ovzduší.

Zdroje:
Reuters, CREA

Nejnovější články