Koronaviry zaútočily na člověka už před 25 tisíci lety. Důkaz nalezen v genech

20. 4. 2021 – 15:09 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Koronaviry zaútočily na člověka už před 25 tisíci lety. Důkaz nalezen v genech
zdroj: Profimedia

Epidemie koronavirů sužovaly obyvatele části naší planety už před desítkami tisíc let. Naznačují to poznatky genetiků.

Z rozboru DNA 2500 lidí, který provedli genetici z Arizonské státní univerzity ve městě Tucsonu, vyplynulo, že v jihovýchodní Asii se zhruba před 25 tisíci lety vyskytla epidemie pradávného koronaviru – patogenu s uspořádáním obálky ve tvaru sluneční korony. 

Stopy této pravěké epidemie se promítly do genetické výbavy současné populace. 

Geneticky zoceleni

Experti pro svůj výzkum, který popisují na odborném webu bioRxiv, získali vzorky DNA z veřejně dostupné databáze zahrnující šestadvacet etnik z celého světa.

Ve své analýze zkoumali 420 proteinů, které reagují na koronaviry. Soustředili se přitom na proteiny, které prokazatelné reagují na virus SARS Cov-2 vyvolávající nemoc covid-19.

Analýzou genů zjistili vědci u obyvatel jihovýchodní Asie výrazně vyšší tvorbu těchto proteinů než u obyvatel jiných částí planety. Pokládají to za důsledek jejich dávných setkání s koronaviry, podobnými nynějšímu viru SARS Cov-2, jenž se rozšířil do světa počátkem loňského roku z čínského Wu-chanu.

Genetické informace ukázaly, že určité typy koronavirů se v jihovýchodní Asii začaly objevovat už zhruba před pětadvaceti tisíci lety.

„Analýza DNA nám ukázala, že genetické změny se hromadily po více než dvacet tisíc let. Původně byla genetická odpověď na virus silná, ale časem se snížila, protože lidé se viru buď přizpůsobili, anebo virus ztratil schopnost vyvolat nemoc,“ řekl člen výzkumného týmu, evoluční genetik Arizonské univerzity v Tusconu David Enard na virtuálním výročním zasedání Americké asociace antropologů.

Ze zmíněné studie se dá vyvodit předpoklad, že někteří obyvatelé jihovýchodní Asie zdědili po svých dávných předcích užitečnou schopnost adaptovat se na koronaviry nebo jim příbuzné viry. A tuto schopnost mají zakódovanou ve svých genech dodnes. 

Lidé z jihovýchodní Asie jsou tedy geneticky lépe přizpůsobeni k tomu, aby nynější epidemii koronaviru zvládli.

Adaptace, testování, disciplína

S takovou hypotézou souhlasí renomovaný genetik Lluis Quintana-Murcí z Pasteurova institutu v Paříži, který nebyl členem výzkumného týmu. „Je skutečně možné, že tato asijská adaptace v důsledku epidemií koronavirů vyskytujících se po mnoho tisíc let mohla přispět ke snížení úmrtnosti na covid-19, která je v Evropě a Spojených státech výrazně vyšší,“ řekl Murcí webu Science News.

Vědec však zdůraznil, že na zvládání epidemie v jihovýchodní Asii má podíl rovněž důsledné testování a tvrdé lockdowny.

Kulturní psycholožka Michele Gelfandová už dříve upozornila, že státy jihovýchodní Asie epidemii zvládají lépe také díky tomu, že jejich obyvatelé jsou disciplinovanější. „Kolektivní hrozby (jakou je pandemie koronaviru) vyžadují ohromné množství koordinace a dodržování sociálních norem je klíčem k tomu, aby společnost krizi zvládla,“ cituje Gaflandovou deník Guardian.

Zdroje:
ScienceNews, bioRxiv

Nejnovější články