Laň požírá hada. Biologové vysvětlují ohromující video

20. 6. 2023 – 23:59 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

Laň požírá hada. Biologové vysvětlují ohromující video
Laň jelena běloocasého. Křehký býložravec, který se svým přežvýkavým ústrojím dokáže spořádat hada. | zdroj: Profimedia

Může se z jelena stát šelma? 

Bizarní a pro leckoho možná i zneklidňující scénu zaznamenal texaský fotograf Trey Reinhardt. Zachytil křehkého a plachého býložravce, který do sebe souká hada jako špagetu.

Samice jelena běloocasého (jelence virginského, Odocoileus virginianus) se přitom během hostiny nedá vyvést z míry přítomností kameramana.

Leckoho při pohledu na 22sekundové video napadne otázka: Jak je tohle možné? A dá se také říct, že leckdo z této situace může být jelen.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Trey Reinhart (@tre_hart)


Jsou známy případy, kdy obří krajta pozřela jelena. Ale jelen požírající (neznámý druh) hada…

I přežvýkavec dostane chuť na krev

Jeleni nejsou od přírody stavěni na lov zvířat a požírání masa. Živiny získávají pomocí složité čtyřkomorové trávicí soustavy z celulózy - vláknité složky, která tvoří stěny rostlinných buněk.

Jenže masožravé chování této spárkaté zvěře není až tak neslýchané a nevídané, upozorňuje magazín Live Science. Také jeleni mohou dostat chuť na krev.

Už byli přistiženi, jak okusují živé ryby a potom je polykají. Jindy se napůl ochočený jelen z parku nerozmýšlel, přijal kus hovězího steaku a zhltl ho jak malinu. Kamery také v minulosti zachytily jeleny požírající zajíce a kusy vnitřností, které po sobě zanechali lovci v lese. Popsány jsou i případy, kdy jeleni okusovali hlavy, křídla a nožičky ptačích mláďat.

Studie z roku 2017 zase zmiňuje jeleny jako jedny z mrchožroutů na experimentální farmě, kde vědci zkoumají, jak se rozkládají lidská těla.

Co se děje, když se býložravec pustí do masa

Co se za masitými hostinami přežvýkavých býložravců skrývá? Je to pro ně způsob, jak si pojistit přežití, vysvětlují biologové.

Jelenům sice chybí evoluční schopnosti k tomu, aby kořist ulovili, zabili a roztrhali, ale zraněná nebo uhynulá zvířata pro představují snadný cíl a bohatý zdroj minerálů, bílkovin a tuků ve srovnání s rostlinami, které musí jelení žaludek dlouho a pracně zpracovávat.

Tyto potravní okliky se mohou shodovat s obdobím, kdy jeleni potřebují více živin. Jedna studie naznačuje, že mohou jíst maso, když potřebují růstový spurt k vývoji nebo údržbě paroží. A to, že mají jeleni pestré chuťové buňky, může být jednoduše pojistka proti nejistým tradičním zdrojům při změnách stanovišť.

Pojídání masa či vnitřností není vlastní jen jelenům, na takové potravě si dokážou pochutnat i jiní býložravci, třeba ovce nebo antilopy.

Video s laní požírající hada nám připomíná, že tam venku, kde se vede tvrdý boj o přežití, se naše úhledně vymezené biologické hranice mohou snadno a rychle  rozostřit, píše Live Science.

 

Zdroje:

Nejnovější články