Lékaři nalezli v lidské hlavě nový orgán

28. 10. 2020 – 9:01 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Lékaři nalezli v lidské hlavě nový orgán
Nově objevené slinné žlázy. Ukazuje na ně modrá šipka. | zdroj: Netherlands Cancer Institute

Lidské tělo není beze zbytku probádáno. Nový objev ukazuje, že v něm můžeme nalézat orgány, o kterých jsme dosud neměli ponětí.

Výzkumníci z Nizozemského institutu pro výzkum rakoviny objevili dosud neznámý orgán umístěný přímo v lidské hlavě. Narazili na něj náhodou při skenování pacientů s nádory hlavy a krku. Výzkumníci při něm nalezli zatím nepopsané slinné žlázy.

Lékaři pod vedením Matthijse Valstara ho odhalili pomocí snímkování výpočetní tomografií. Neinvazivní metoda označovaná jako PSMA PET/CT (Positron emission tomography) dokáže ukázat útroby lidského těla ve vysokém rozlišení. Tentokrát ukázala žlázy, které starší a méně detailní metody nebyly schopny zaznamenat.

Přepíšeme učebnice anatomie?

Žlázy jsou umístěny v oblasti nosohltanu – na konci ústí dutiny a blízko středu naší hlavy. Tam se nacházejí některé známé malé slinné žlázy, ale nové útvary jsou podstatně větší...

"Nazvali jsme je tubariální žlázy podle jejich anatomického umístění," sdělil Valstar s odkazem na oblast torus tubarius v nosohltanu, nad nímž jsou žlázy umístěny.

Vědci mají za to, že tubariální žlázy mohou napomáhat polykat potravu ve větší míře než jiné známé slinné žlázy. Jejich výzkum byl publikován v žurnálu Radiotherapy and Oncology.

Přesnou funkci žláz v organismu určí až další studie. Předběžná data založená na analýze 723 pacientů, kteří podstoupili radioterapii, však naznačují, že Nizozemci se ve svých závěrech nemýlí. A učebnice anatomie tak nejspíš čeká další korekce – spolu s ní pak identifikace orgánu může napomoct také jeho případnému spojení s dosud neznámými chorobami.

Tubariální žlázy nemusí být poslední známý orgán uvnitř našeho těla. Nejrůznější zákoutí těla jsou stále obtížně prozkoumatelné tradičními metodami. Až neinvazivní přístroje, jako jsou stále pokročilejší tomografy, můžou s konečnou platností popsat naše útroby.

zdroj: YouTube

Zdroje:
Radiotherapy and Oncology

Nejnovější články