Lékaři varují: Videohry mohou u citlivých dětí vyvolat nebezpečnou srdeční arytmii

12. 10. 2022 – 20:22 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Lékaři varují: Videohry mohou u citlivých dětí vyvolat nebezpečnou srdeční arytmii
Tato zábava může být v krajních případech překvapivě nebezpečná. | zdroj: Profimedia

Videohry pokládají mnozí rodiče za bezpečnou alternativu sportu pro děti. Nemusí jí však být. Výzkumníci zjistili, že mohou vyvolávat vážné poruchy srdečního rytmu, které v krajních případech končí smrtí.

V nové studii publikované v odborném magazínu Heart Rhythm lékaři dospěli k závěru, že počítačové hry mohou spustit srdeční arytmii u citlivých dětí, u nichž do té doby nebyla rozpoznána náchylnost k nepravidelnému srdečnímu rytmu.

Arytmie může být natolik vážná, že ohrozí život dětských pacientů.

Jsou to vzácné případy. Autoři studie ale tvrdí, že odhalili neobvyklý, nicméně zřetelný vzorec malého počtu dětí, které může arytmie postihovat.

Výzkumníci na problém narazili při prozkoumávání jiných studií.

Ve 22 odhalených případech arytmie spojované s hraním byly nejčastějším spouštěčem válečné hry pro více hráčů jako Call of Duty či Battlefield. Několik dětí přitom vlivem náhlé zástavy srdce zemřelo.

Teprve diagnóza sestavená po pitvě odhalila, že děti měly vrozenou srdeční vadu, kterou však méně zevrubná diagnostika nebyla s to předtím odhalit.

Odhalená arytmie neznamená, že by hraní her samotnou vadu způsobilo. Naopak hry paradoxně mohou pomoci odhalit problém u dítěte. Je ale nutné o srdečním problému vědět.

Nebezpečné zážitky

Důvod arytmie tkví nejspíš v genomu dětí. Mezi identifikovanými pacienty vědci zaznamenali vysoký výskyt rizikových genů zvyšujících náchylnost k poruchám srdce. V některých případech byly dokonce problémy u dítěte spouštěčem detailnějšího zkoumání celé rodinné anamnézy, která odhalila problém se srdcem u jiného člena rodiny.

„Rizikové geny a rodinná anamnéza by mohly být také prvním způsobem, jak tyto rizikové pacienty odhalovat,“ píše se ve studii.

Co ale způsobilo „probuzení“ arytmie? Vědci předpokládají, že hry mohly vyvolat srdeční problémy vlivem stimulace související s emočně nabitým prostředím při hraní. Vypjaté okamžiky na virtuálním bojišti uvolňují velké množství stresového hormonu noradrenalinu a ten spouští potíže.

To naznačuje, že problém se srdcem by se mohl dříve či později dostavit i bez hraní. Třeba při sportu spojeném s fyzickou námahou i nervovým vypětím.

Výzkumníci upozorňují, že většina rodičů nevnímá videohry jako rizikovou aktivitu, takže mohou podceňovat varovné signály.

Ztráta vědomí je varovný signál

Autoři studie proto navrhují spustit osvětovou kampaň, která o riziku videoher bude rodiče informovat.

„Víme, že některé děti mají srdeční potíže, které je mohou při běžném sportování spojeném s fyzickou námahou. Byli jsme ale šokováni, když jsme zjistili, že někteří pacienti měli výpadky vědomí ohrožující život během hraní videoher,“ cituje časopis Medical Xpress spoluautora studie Christiana Turnera z Centra pro srdeční nemoci dětí v Sydney.

Turner podotýká, že on sám hraní videoher dříve považoval za alternativní „bezpečnou aktivitu“ pro děti. Skutečnost, že můžou mít pro některé hráče zdravotní rizika, považuje za vážný objev.

„Musíme zajistit, aby všichni věděli, jak důležité je nechat se důkladně vyšetřit, když někdo za těchto okolností prodělal ztrátu vědomí,“ pravil Turner.

Právě ztráta vědomí je první vážný varovný signál, že se srdcem může být něco špatně.

Jak častý je odhalený jev v dětské populaci, studie neuvádí. K tomu by bylo nutné rozšířit analyzovaný balík dat. Autoři pouze sdělili, že ačkoli není běžný, stává se zřejmě častější. Usuzují na to z informací kardiologů, kteří na studii spolupracovali.

Studie každopádně dokládá, že i hraní videoher je činnost, která pro lidský organismus může představovat velkou zátěž. Potřebujeme proto zlepšit současné diagnostické programy a věnovat stejnou zdravotní péči jako tradičním sportovcům i těm, kteří se věnují e-sportu, doporučují výzkumníci v jejím závěru.

Zdroje:
Medicalxpress, Heart Rhythm

Nejnovější články