Videohry mohou vytrénovat váš mozek, zjistili vědci

22. 7. 2022 – 20:38 | Člověk | Ladislav Loukota | Diskuze:

Videohry mohou vytrénovat váš mozek, zjistili vědci
Videohry vám mohou pomáhat v každodenním rozhodování. | zdroj: Profimedia

Trávit den co den hodiny hraním počítačových her nemusí prospívat vašemu fyzickému ani duševnímu zdraví. Může vám to však dodat schopnosti potřebné v životě pro rozhodování.

K takovému poznatku dospěli výzkumníci v experimentu, ve kterém pomocí magnetické rezonance měřili mozkovou aktivitu 47 dobrovolníků ve vysokoškolském věku.

Z této skupiny 28 jedinců pravidelně hrálo videohry. Zbylých 19 s hrami nemělo žádné zkušenosti.

Jiný mozek hráčů

Studovaní lidé měli na státní univerzitě v americkém státě Georgia za úkol mačkat tlačítka podle toho, jakým směrem se pohybovala řada bodů na displeji.

Výsledky ukázaly, že pravidelní hráči videoher reagovali rychleji a také přesněji. Mnohem zajímavější však bylo měření jejich mozkové aktivity.

Snímky z funkční magnetické rezonance (fMRI), při níž se zobrazuje oblast mozku aktivovaná při provádění určitého úkolu, odhalily, že v určitých částech mozku byla ve skupině hráčů pozorována zvýšená aktivita.

Hra jako trénink

Mezi tyto oblasti patřil pravý lingvální gyrus, levý thalamus a pravá doplňková motorická oblast. Autoři studie podotýkají, že to jsou oblasti mozku, o nichž se předpokládá, že se podílejí na kognitivním zpracování informací a motorických reakcích na vizuální vstupy.

„Naše výsledky naznačují, že hraní videoher posiluje několik dílčích pochodů, které zlepšují rozhodovací schopnosti,“ píší ve studii publikované v žurnálu Neuroimage: Reports její autoři, neurolog Mukesh Dhamala a fyzik Tim Jordan z Univerzity Georgia.

Jordan ve studii zmiňuje osobní zkušenost. V pěti letech a s jedním okem slabším než druhým se zúčastnil studie, kde ho požádali, aby si zakryl lepší oko a hrál videohry pouze se slabším. Cílem bylo posílit jeho vizuální schopnosti.

Trénink zabral a Jordanovy schopnosti se zlepšily natolik, že dokázal hrát lakros i paintball.

„Hraní videoher by se dalo účinně využít k tréninku – například k tréninku rozhodování – a také k terapeutickým zásahům,“ řekl k výsledkům studie v časopisu Science Alert Mukesh Dhamala

Zdroje:
Science Alert, Neuroimage: Reports

Nejnovější články