Mars, jak jste ho neviděli. Prozkoumejte ho sami kamerou sondy Perseverance

6. 3. 2021 – 18:01 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Mars, jak jste ho neviděli. Prozkoumejte ho sami kamerou sondy Perseverance
Stopy od kol, které zanechává rover Perseverance na Marsu. | zdroj: Profimedia

Americká vesmírná agentura NASA poskytla jedinečné interaktivní video s 360stupňovým pohledem na marsovskou krajinu, v níž začíná pracovat robotická sonda Perseverance. 

Panoramatický záběr zpracovala Jet Propulsion Laboratory (JPL, česky Laboratoř proudového pohonu), která je filiálkou NASA. Sídlí v kalifornské Pasadeně a marsovskou misi řídí.

Pomocí ovladače v levém horním rohu můžete sami posouvat záběr ve vodorovném i svislém směru. Umožní vám to prohlížet si pod různými úhly jak krajinu, tak samotný rover. (Video doporučujeme rozkliknout na celou plochu monitoru.)

Oblast Jezero, kterou bude Perseverance křižovat, tvoří kráter o průměru 49 kilometrů. Byla pojmenována po městě v Bosně a Hercegovině. (Slovo jezero má v chorvatštině stejný význam jako v češtině.)

Kráter byl před miliardami let - v době, kdy se Mars podobal Zemi - plný vody a mohl v něm existovat mikrobiální život. Právě po jeho stopách má rover pátrat. Je to dosud nejsofistikovanější přístroj pro průzkum Marsu. 

Rozcvička... a vyjíždím!

Na planetě přistála Perseverance, přezdívaná Percy, ve čtvrtek 18. února. Od té doby experti v řídícím centru prověřovali její funkce včetně robotických ramen a otáčení kol. Rozcvičku robotického zařízení můžete sledovat v následujícím videu.

V pátek se Perseverance poprvé rozjela a zanechala po sobě stopy na povrchu planety. Během zkušební jízdy urazila 6,5 metru. Na svém twitterovém účtu potom vyslala vzkaz: „I’m on the move!“ („Dala jsem se do pohybu!“)

Šťastnou cestu, Percy!

Zdroje:
nasa.gov

Nejnovější články