První arabskou sondu dostaly k Marsu ženy zahalené do hidžábu

10. 2. 2021 – 20:02 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

První arabskou sondu dostaly k Marsu ženy zahalené do hidžábu
Vědkyně z vesmírné agentury Spojených arabských emirátů slaví úspěch marsovské sondy. | zdroj: Profimedia

K rudé planetě doletěla první sonda z arabského světa. Je to pozoruhodný počin a nahlíženo z Evropy může být překvapením, že za ním stojí zejména ženy.

U Marsu to vypadá, jako by si tam sondy ze Země daly slet. Ve středu k němu doletěla čínská družice Tchien-wen, která na povrch planety vysadí robotické vozítko. Příští týden tam přistane americká sonda s průzkumníkem Perseverance. A už v úterý byla navedena na oběžnou dráhu rudé planety sonda Spojených arabských emirátů pojmenovaná Amal (Naděje).

Je to první arabská meziplanetární mise.

Hlavním úkolem sondy, která vzlétla vloni 21. července z japonského vesmírného střediska Tanegašima, bude z oběžné dráhy sledovat ovzduší Marsu a změny marsovského podnebí. Bude to první průzkum plynného obalu planety v různých ročních obdobích, který na Marsu trvá 687 pozemských dnů.

  profimedia-0589918463 Kresba sondy Amal na oběžné dráze Marsu. | zdroj: Profimedia

Astronomové si od sondy Amal také slibují, že z výšky 22 až 44 tisíc kilometrů pořídí jedny z nejúžasnějších snímků planety.

Sarah - žena, kterou okouzlila galaxie

Za úspěšným letem této sondy k Marsu stojí nebývalý počet žen. Ženy tvoří 34 procent týmu, a dokonce 80 procent všech vědců, kteří na projektu pracují. V emirátech přitom ženy zůstávají většinou v domácnosti. Na celkovém počtu zaměstnanců se podílejí jen 28 procenty.

Žena stojí také v čele vesmírného programu Spojených arabských emirátů. Je jí třiatřicetiletá vědkyně Sarah Al Amiriová. Do čela vesmírné agentury se postavila v roce 2017, krátce nato se stala ministryní pro vědu.

„Když jsme začínali, mnoho lidí si myslelo, že je bláznivé, aby Spojené arabské emiráty vysílaly misi na Mars,“ řekla vědeckému magazínu Nature Sarah, která vesmíru propadla už ve dvanácti. Prý ji okouzlil snímek galaxie Andromeda.

„Na začátku byl věkový průměr našeho týmu pouhých 27 let. ‚Jste jen skupina dětí. Jak se chcete dostat na Mars?‘ ptali se nás," líčila Sarah začátky vesmírné agentury.

Emiráty pozvaly do země experty z amerických univerzit, kteří pomáhali arabskému týmu v začátcích. Byl mezi nimi Brett Landin, konstruktér vesmírných družic, který nemohl uvěřit pokroku, jaký Arabové dosáhli během pouhých šesti let. „Jsou neuvěřitelní. Nikdy jsem něco takového neviděl,“ řekl pro magazín Nature.

Zatím jsou emiráty jen na počátku dlouhé cesty. Mají však velkolepý plán - do roku 2117 postavit na Marsu město nazvané City of Wisdom. 

Vesmír a ženy mění ekonomiku

Vesmírný program má pomoci změnit ekonomiku emirátů, zbavit ji závislosti na ropě. Černé zlato pomohlo emirátům získat obrovské bohatství, ale vedení země chápe, že ropná éra končí.

Budoucnost země má být založena na vzdělanostní ekonomice. Vesmírný program splnil účel - vyvolal v zemi obrovský zájem o o technické obory a přírodní vědy, zejména mezi ženami. Agentura Bloomberg píše, že ženy ve Spojených arabských emirátech dnes tvoří 56 procent absolventů technických oborů.

Spojené arabské emiráty překvapují nejen ve vesmíru, ale i v genderu.

Zdroje:
Reuters, www.space.com, Bloomberg

Nejnovější články