Megasucho svírá americký jihozápad. Je nejhorší za 1200 let

16. 2. 2022 – 23:58 | Příroda | Ladislav Loukota | Diskuze:

Megasucho svírá americký jihozápad. Je nejhorší za 1200 let
Mrtvá ryba na dně vyschlého jezera Little Washoe v Nevadě. | zdroj: Profimedia

Změní se významná část Ameriky ve vyprahlou zemi? 

Sucho, které v posledních dvou desetiletích sevřelo jihozápad Spojených států a části Mexika, je nejhorší, jaké oblast zasáhlo za posledních nejméně 1200 let. Zjistila to studie zkoumající letokruhy stromů. Její autoři přitom odhadují, že ze 40 procent se na něm podílejí lidé, jejichž činnost, zejména spalování fosilu, pohání globální oteplování.

„Sucho z počátku tohoto století by se nedostalo na trajektorii ‚megasucha‘ nebýt antropogenní (člověkem vyvolané nebo urychlené) změny klimatu,“ píše ve studii publikované v magazínu Nature Climate Change její hlavní autor Park Williams, docent Kalifornské univerzity v Los Angeles.

Megasucho zasahuje oblast západně od Skalistých hor od jižní Montany po severní Mexiko. Nejvíc je patrné v Kalifornii, kde vyvolává četné požáry. Zle dopadá také na Arizonu a Nevadu, kde vysychají jezera v okolí Hooverovy přehrady. Srážky nejsou natolik silné, aby nahradily úbytek vod.

Historie vyčtená z letokruhů

Tým pod vedením Parka Williamse analyzoval letokruhy stromů a dřeva použitého ve starých stavbách víc než 1200 let do minulosti. Tato metoda zvaná dendrochronologie je přesná, protože vychází z poznatků dřívějších výzkumů srovnávajících různé starší zbytky stromů či použitého dřeva.

Díky tomu, že lidé staví dřevěná obydlí po tisíciletí a stromy žijí staletí, v letokruzích zůstávají cenná historická svědectví o změnách klimatu.

Dřívější studie dostupná v magazínu Science, dospěla k závěru, že sucho z období let 2000 až 2018 je druhé nejhorší od období kolem roku 800. Překonáno bylo jen suchem na konci 15. století. Jenže nynější vlna sucha neskončila a data z let 2019 až 2021 ukazují, že středověké sucho bude překonáno.

Pomocí simulací založených na záznamech vlhkosti půdy, které se táhnou 1200 let do minulosti, vědci vypočítali s 94procentní pravděpodobností, že sucho potrvá nejméně do roku 2022.

Také v Česku voda chybí

Sucho není americkou zvláštností, dlouhodobě ohrožuje Evropu včetně Česka. Jednou může dorazit megasucho také na starý kontinent.

V letech 2020 a 2021 víc pršelo, dlouhodobě je ale vlhkosti v půdy méně než v minulosti. A může být hůř. I kdyby padaly průměrné srážky, kvůli vyšším průměrným teplotám se víc vody z krajiny odpaří.

Stav půdní vláhy v Česku můžete sledovat na webu Intersucho. Také v těchto dnech a týdnech je v deficitu.

Zdroje:
Science, Nature Climate Change, Intersucho

Nejnovější články