Mise splněna! Muskova Starship poprvé přežila testovací let

6. 5. 2021 – 1:16 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Mise splněna! Muskova Starship poprvé přežila testovací let
Starship SN15 za letu, krátce po startu a krátce před tím, než vletěla do mraků. | zdroj: Profimedia

Lety lidí na Měsíc a Mars jsou o něco blíž.

Model vesmírného korábu Starship SN15 společnosti SpaceX, kterou založil vizionář Elon Musk, poprvé předvedl ukázkový let i zdařilé přistání.

Jsme dole!

Model bez posádky odstartoval ve čtvrtek půl hodiny po půlnoci SELČ za oblačného počasí z rampy poblíž texaské osady Boca Chica. Po startu zmizel za mraky. Z kamer na jeho trupu však bylo patrné, že vystoupal do deseti kilometrů, byť obraz zamrzal.

V deseti kilometrech loď vypnula motory, převrátila se na břicho a pomocí bočních křídel klouzala zpátky k Zemi. Nakonec zažehla motory, narovnala se a přistála.

„Jsme dole! Starship přistála!“ vykřikl během živého komentáře hlavní inženýr SpaceX John Insprucker.

Několik minut po přistání ještě základnu trupu olizovaly plameny. Podařilo se je však uhasit.

Ve videu uvidíte start v čase 6:28, přistání v 12:29.

Dosud byl projekt Starship mimořádně výbušný. Předchozí čtyři modely rakety znovupoužitelného dopravního systému navrženého k přepravě lidí i nákladu na orbitu Země, na Měsíc, na Mars, a ještě dál explodovaly – za letu, během přistání, anebo krátce po něm.

Tentokrát bylo vše podle plánu a Elon Musk to bleskově potvrdil na Twitteru. Přistání označil za předpisové.

Posledních pět prototypů Starshipu, které SpaceX testovala, se konturami blížily budoucí podobě rakety. Byly vyrobeny z oceli a vybaveny motory Raptor využívajícími směs kapalného kyslíku a metanu.

Test SN15 Musk načasoval na 5. května místního času, aby připomenul šedesáté výročí prvního letu amerického astronauta na suborbitální dráze. Alan Shepard ho absolvoval v kabině lodi Freedom po balistické křivce, 23 dnů po letu Jurije Gagarina.

profimedia-0245896629 Alan Shepard ve skafandru. | zdroj: Profimedia

Starship SN15 byl vlastně model budoucího lunárního modulu, který má americké astronauty vrátit na Měsíc. Plán NASA počítá s tím, že astronauti odstartují v lodi Orion, kterou vynese do vesmíru raketa SLS. V ní doletí ke stanici Gateway na oběžné dráze Měsíce. Tam se přesunou do lunárního modulu (Muskovy lodi Starship) a s ním přistanou na Měsíci. Zpátky poletí v opačném pořadí.

SN15 však byla i prototypem druhého stupně systému, který má dopravovat do vesmíru více než sto tun nákladu najednou nebo až sto lidí při výpravách na Mars, anebo ještě dál. Prvním stupněm bude 72 metrů vysoký nosič Super Heavy s 35 motory.

V létě na oběžnou dráhu?

SN15 měla tři motory. Budoucí druhý stupeň má mít v konečné verzi motorů šest. Jak Starship, tak Super Heavy budou opakovaně použitelné, aby se snížily náklady na vesmírné výpravy.

Musk chce už letos v létě uskutečnit let, při kterém Super Heavy vynese Starship na oběžnou dráhu Země.

Zdroje:

Nejnovější články