Modrá planeta? Fascinující snímky z vesmíru ukazují Zemi pod zeleným závojem

28. 9. 2021 – 19:55 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Modrá planeta? Fascinující snímky z vesmíru ukazují Zemi pod zeleným závojem
Modrá planeta pod zeleným závojem polární záře z vesmírné stanice ISS. | zdroj: Profimedia

Zemi se přezdívá „modrá planeta“. Tuto barvu jí dodávají oceány, které zabírají přes dvě třetiny zemského povrchu. Někdy však může planeta zezelenat...

Astronauti na stanici ISS vidí Zemi z perspektivy, o které může většina pozemšťanů jen snít. Navíc mohou pozorovat jevy, které se neokoukají. Třeba polární záři.

Vesmírné agentury NASA a ESA zveřejnily její snímky, které z oběžné dráhy pořídil francouzský astronaut Thomas Pesquet. Je na nich vidět zelený závoj pokrývající značnou část „modré“ planety, který do vesmíru vystřeluje hroty světla přecházející ze zelené barvy do rudé.

Jsou to jedny z nejlepších záběrů polární záře, jaké kdy byly z vesmíru nafoceny.

Polární záři, tuto magickou a pulzující hru barev a světel, můžete vidět také ze zemského povrchu. Ne však v tak impozantním rozsahu, protože vás omezuje obzor.

Tanec bohyně úsvitu

Pesquet fotil záři, nazývanou Aurora po římské bohyni úsvitu, z výšky 402 kilometrů nad Zemí. Snímky pořídil v srpnu krátce před úplňkem, kdy Měsíc intenzivně osvětluje zemskou polokouli odvrácenou od Slunce.

Polární záři, kterou astronaut zachytil, tvoří částice slunečního větru letící k Zemi rychlostí až 1000 kilometrů za sekundu. Část větru, tvořeného plazmou s nabitými částicemi, přitáhne magnetické pole Země do atmosféry. V ní částice slunečního větru narážejí na molekuly vzduchu. Při tom uvolňují energii ve formě světla a také elektřiny. Výsledné barvy jsou způsobeny složením atmosféry.

Z následujícího časosběrného snímku je patrná dynamika polární záře.

NASA_GIF_21_08 zdroj: NASA

Zelené stuhy, které ve videu vidíte, svítí ve výšce kolem 100 kilometrů nad Zemí v ionosféře – v oblasti vysoké koncentrace iontů a volných elektronů. Červená oblast záře zasahuje až výšky několika set kilometrů.

Na sever... a na jih, Aurora se neokouká

Polární záře, jak naznačuje její název, se obvykle vyskytuje v polárních oblastech. Jižní záře se nazývá aurora australis, severní aurora borealis. Ve středních zeměpisných šířkách a zejména v tropech je velmi vzácná, protože zachycený sluneční vítr se stáčí po spirálách k magnetickým pólům planety.

Našinci, který má o tuhle podívanou zájem, tak nezbývá, než vydat se na „lov“ polární záře třeba do Norska, Finska, na Island, do Kanady, na Aljašku, do Patagonie, na Jižní ostrov Nového Zélandu a dalších míst blízko polárního kruhu. Anebo se ucházet o místo na palubě vesmírné stanice, případně si koupit letenku u SpaceX.

Astronautka Megan McArthurová, která v nyní letí v ISS, magazínu Business Insider řekla, že polární záři pozorovala několikrát, tentokrát však byla dechberoucí. „Ta polární záře mě překvapila, opravdu mi vzala dech. Bylo fascinující ji pozorovat.“

iss045e028006 ... A pro srovnání - modrá planeta bez polární záře. Západ slunce nad Itálií. Buona Notte. | zdroj: Profimedia

Zdroje:

Nejnovější články