Muskův Neuralink vložil prvnímu člověku do mozku čip

30. 1. 2024 – 10:38 | Technologie | Nedd | Diskuze:

Muskův Neuralink vložil prvnímu člověku do mozku čip
Čip v mozku. Jednou může být běžným doplňkem naší inteligence. | zdroj: Profimedia

Blíží se doba, kdy budeme běžně nosit v mozku výkonné čipy? Chce ho tam mít i Elon Musk.

Společnost Neuralink poprvé úspěšně implantovala člověku jeden ze svých bezdrátových mozkových čipů. Majitel společnosti Elon Musk to oznámil na své síti X.

Pacientovi, který zůstává v anonymitě, se podle něj daří dobře. První výsledky ukazují slibné nervové impulsy.

Cílem Neuralinku je propojit lidský mozek s počítačovým rozhraním. Společnost tak chce pomoci pacientům při řešení složitých neurologických stavů, píše web Neuroscience News. Implantát jim má umožnit komunikaci i pohyb.

Bude Telepathy výkonnější?

Musk na síti X oznámil, že první zařízení Neuralinku se bude jmenovat Telepathy. Podle něj „umožní „ovládat mobil nebo počítač a prostřednictvím nich téměř jakékoli zařízení pouhým myšlením“. 

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léků vydal Neuralinku loni v květnu povolení testovat čipy na lidech. Schválil mu šestiletou studii. Během ní bude robot chirurgicky vkládat 64 flexibilních vláken tenčích než lidský vlas do části mozku, která řídí „záměr pohybu“.

Vlákna umožní experimentálnímu implantátu, který je napájen bezdrátově dobíjecí baterií, zaznamenávat a bezdrátově přenášet mozkové signály do aplikace, která dekóduje, co člověk zamýšlí.

Ochrnutý jedinec by tak mohl ovládat třeba chytrý telefon, robota nebo počítač – a přes to další zařízení, například invalidní vozík – pouhou myšlenkou. Pomoci by měl čip třeba lidem s kvadruplegií, tedy ochrnutím rukou i nohou.

„Představte si, že by Stephen Hawking dokázal komunikovat rychleji než rychlopísař nebo dražitel. Právě to je náš cíl,“ upozorňuje Musk s odkazem na zesnulého britského astrofyzika, který trpěl amyotrofickou laterální sklerózou, byl zcela ochrnutý a neschopný mluvit.

Podobná zařízení již dříve implantovalo několik dalších společností. Stanice BBC připomíná, že některé ze společností vyvíjející mozkové implantáty mají za sebou dvacetiletou historii. 

Firma Blackrock Neurotech už v roce 2004 zavedla první z neurálních rozhraní propojujících mozek s počítačem. V nedávné americké studii dokázal implantát muže neschopného jakékoli komunikace vysvobodit z uzavřeného světa, když tlumočil jeho mozkovou aktivitu do slov. 

Neuralink však tvrdí, že jeho čipy budou mít řádově vyšší citlivost, a tak přinesou mnoho nových využití. 

Dostane čip i Elon Musk?

Neuralink je registrována jako společnost provozující lékařský výzkum. Její ambice však míří mnohem výš, chce dosáhnout toho, aby čipy v mozku používali také zdraví lidé, a to jako snadný způsob ovládání počítačů a jiných přístrojů. Sám Musk si chce dát jeden z čipů implantovat.

Mozkové implantáty by měly zlepšovat paměť nebo přidávat lidem umělou inteligenci. Nositelé by nemuseli psát na klávesnici, anebo používat počítačové monitory, protože by se všechny operace uskutečnily v jejich mozcích.

Elon Musk je přesvědčen, že pomocí mozkových implantátů se lidé v budoucnu vyrovnají výkonným počítačům a dokážou konkurovat umělé inteligenci, která podle něj může pro lidstvo představovat „civilizační riziko“.

Vizionář se obává, že umělá inteligence by jednou mohla získat nad lidmi takový náskok, že by je dostala do postavení podřízeného druhu.

Zdroje:

Nejnovější články