Myš, prase, opice... a teď člověk. Schyluje se k testům čipů v mozcích lidí

25. 1. 2022 – 23:58 | Technologie | Pavel Jégl | Diskuze:

Myš, prase, opice... a teď člověk. Schyluje se k testům čipů v mozcích lidí
Čip v mozku. Dystopie, nebo světlá budoucnost? | zdroj: Profimedia

Věk, kdy se vám digitální svět nastěhuje až do mozku, se nezadržitelně blíží. 

Neuralink, firma Elona Muska, se chystá letos zahájit testy čipových implantátů v mozku na lidech. Informuje o tom deník The Guardian. Společnost nyní hledá ředitele klinických testů.

Makak to zvládl

Začalo to testy myších. Před dvěma lety ukázal Musk, jak zařízení Neuralinku dokáže číst mozkovou aktivitu prasete. Loni pak předvedl opici–makaka, která cucala banánový koktejl a s čipem v mozku telepaticky (bez joysticku) hrála videohru Pong. Teď tedy přichází na řadu člověk.

„Neuralink funguje dobře na opicích a my vlastně provádíme jen spoustu testů a jen potvrzujeme, že je to velmi bezpečné a spolehlivé,“ cituje The Guardian Muska.

Leckdo takovou technologii může pokládat za projev nastupující dystopie. Stoupenci konspiračních teorií zase za důkaz, že před vakcínami je nutné mít se na pozoru – co kdyby i v nich byly čipy?

Zato geekové jsou nadšeni. A radost z takového experimentu patrně budou mít i mnozí lékaři a zejména jejich pacienti postižení paralýzou. Zařízení má ochrnutým lidem například umožnit ovládat chytrý telefon myslí rychleji než těm, co k tomu používají palce.

Síla myšlenek

Letošní datum vypadá jako překvapivě blízké, Musk ale chtěl původně začít s implantáty v mozcích lidí už před dvěma lety. Společnost nicméně jde cílevědomě za svým cílem.

Čip, který umožní majiteli komunikovat „silou myšlenek“, se zasazuje přímo do mozkové tkáně. Implantát složený z vláken tenčích než vlas se dostane k mozku pomocí laserového paprsku, který vypálí do lebky miniaturní otvory a robot do nich zavede vlákna snímající aktivitu vašeho mozku. 

Neuralink.XV2_65 Robotická hlavice a jehly, které zavádějí do mozku vlákna snímající aktivitu mozku. | zdroj: Neuralink

Nejdřív by čip měli dostat pacienti s poraněnou míchou, kteří nemohou ovládat končetinami elektroniku. Zařízení by jim mělo zpřístupnit komunikaci, nákupy i prohlížení internetu. Teprve poté se má technologie dostat k běžným uživatelům.

Implantát bude v mozku snímat činnost neuronů a převádět je na počítačový algoritmus. Pokud například budete chtít zapnout mobil, počítač, spustit aplikaci nebo program, stačí, když na to pomyslíte.

V dalších fázích vývoje mohou čipové implantáty v mozku zlepšovat paměť nebo přidávat umělou inteligenci. Musk věří, že s jejich pomocí jednou dokážeme s umělou inteligencí držet krok. Je to podle něj naše jediná šance, jak jí konkurovat a jak také přežít.

profimedia-0555403043 Elon Musk drží mozkový implantát v ochranném pouzdru během prezentace 28. srpna 2020. | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Science Alert, The Guardian

Nejnovější články