Myslet jako člověk budou počítače už za pár let, slibuje Google

26. 5. 2015 – 16:08 | Technologie | art | Diskuze:

Myslet jako člověk budou počítače už za pár let, slibuje Google
zdroj: tisková zpráva

Už to nepotrvá dlouho a počítače budou umět uvažovat jako člověk. Profesor Geoff Hinton slibuje, že je to naučí během deseti let. Pro pro společnost Google pracuje na novém typu algoritmu, který to umožní. Původním záměrem, vedoucím k jeho vzniku, bylo vylepšení automatických překladačů, které nyní fungují příliš strojově, protože počítače neumí rozpoznat smysl textu. A právě to se změní. Vedlejším efektem pak bude třeba to, že s vámi umělá inteligence bude umět flirtovat. 

Nový algoritmus si nechal Google zhotovit kvůli své službě Google Translate. Automatické překladače v současné době překládají jednotlivá slova podle slovníku a prohledávají dříve přeložené dokumenty k porovnání některých frází.

Výsledný text sice umožní čtenáři získat jakýsi obecný přehled, o co jde, většinou ale překladač vyplodí naprosto nesrozumitelnou hatmatilku nebo přinejmenším gramaticky nesrozumitelný text.

Hintonův úkol přitom není vůbec jednoduchý. Jeho algoritmus funguje tak, že se každému slovu připisuje soubor čísel, který určuje jeho polohu v teoretickém významovém "cloudu". Věta pak pro umělou inteligenci přestává být pouhým souborem slov, ale stává se z ní "myšlenkový vektor". 

Vektory podle Hintona umožní počítačům pochopit smysl textu, takže se nebudou muset otrocky držet překladu jednotlivých slov. "V podstatě (počítače) budou mít selský rozum," vysvětluje expert.

Největším oříškem přitom je, který soubor čísel připsat každému slovu. Pozice slov v jednotlivých "významových cloudech" je zpočátku stanovena náhodně a algoritmus musí zpracovat celou sérii už přeložených vět, aby je dokázal dokázal přiřadit slovům správnou pozici tak, jako kdyby větu skládal člověk.

Pochopit třeba ironii bude pro umělou inteligenci podle Hintona velmi těžké, koneckonců i řada lidí s tím může mít občas potíže. Zato jednodušší záležitosti, třeba jako flirt, půjdou počítačům snáz, i když to bude možná až příliš přímočaré.

 

 

Zdroje:
The Guardian

Nejnovější články