Na Mars za 101 hodin: Děti z Česka a Slovenska si vyzkoušely pouť na rudou planetu

26. 3. 2016 – 21:54 | Vesmír | Julie Nováková | Diskuze:

Na Mars za 101 hodin: Děti z Česka a Slovenska si vyzkoušely pouť na rudou planetu
Hlavní posádka simulace Expedice Mars 2015 | zdroj: Expedice Mars

Přáli byste si letět na Mars? Možností máte několik – přihlásit se do některého z kolonizačních programů, které se při jejich dosavadním vývoji vůbec neuskuteční, pokusit se stát se astronautem v ESA, která ale na lidskou misi na Mars neklade důraz… Pokud je vám však mezi třinácti až osmnácti lety, můžete se v rámci Expedice Mars zúčastnit simulované mise tak jako letošní finalisté této soutěže. Možná se právě někdo z letošních účastníků za pár desítek let podívá na Mars doopravdy…

Na hvězdárně ve Vyškově se v uplynulém týdnu uskutečnilo finále známé vědecko-popularizační soutěže pro mládež, Expedice Mars. Skupina nejlepších z přihlášených účastníků ve věku 13 až 18 let, kteří úspěšně prošli předchozími koly, se v rámci finále zúčastnila simulované mise na Mars. Šlo dokonce o světově nejdelší studentskou simulovanou misi do vesmíru.

Unikátní soutěž pro mladé zájemce o kosmonautiku a spřízněné obory probíhá již dvanáctým rokem a je organizována za podpory DTA Domino, České kosmické kanceláře a Slovenské organizácie pre vesmírne aktivity. Děti si v ní mohou vyzkoušet, jaké je to být palubním astronomem, dokumentaristou, pilotem-inženýrem, lékařem i vesmírným architektem.

Výběr finalistů probíhá v rámci několika kol: nejprve mají děti za úkol vypracovat samostatný projekt týkající se zvolené odbornosti, autoři těch nejlepších se posléze účastní semifinále s obhajobou projektů, zábavnými úlohami na vědomosti, týmovou spolupráci i improvizaci, a vybraní finalisté se posléze zúčastní samotné simulované mise.

Soutěž byla v roce 2009 na Mezinárodním astronautickém kongresu jako výjimečný projekt oceněna Medailí Alexeje Leonova.

Účastníci z již více než desetiletí předešlých ročníků soutěže jsou dnes aktivní v celé řadě profesí od pilotování dopravních letounů až po výzkum v oblasti nanotechnologií či studují široké spektrum univerzitních oborů.

Řada z nich se účastnila International Space Campu v americkém Marshall Space Flight Center, European Space Campu v norské Andoyi, mezinárodních astronautických i jiných konferencí a vítězila se svými projekty na světových studentských vědeckých konferencích a oborových olympiádách. Organizátoři i bývalí účastníci Expedice Mars se také věnují řadě dalších výukových a vědecko-popularizačních aktivit.

Více informací můžete nalézt na webu soutěže www.expedicemars.eu. Přihlašování do ročníku 2016 začíná 12. dubna, na 55. výročí historického letu Jurije Gagarina.

Autorka článku se účastnila Expedice Mars 2007

Zdroje:
Vlastní

Nejnovější články