Obávaný asteroid těsně mine Zemi a bude to skvělá podívaná

29. 3. 2021 – 20:33 | Vesmír | Pavel Jégl | Diskuze:

Obávaný asteroid těsně mine Zemi a bude to skvělá podívaná
Počítačová kresba asteroidu Apophis blížícího se k Zemi. | zdroj: Profimedia

Hrozba, že do Země v roce 2068 narazí asteroid ‚Ničitel‘, je zažehnána. Zato se můžeme těšit, že za osm let, v dubnu 2029, uvidíme tento asteroid prolétat kolem naší planety ve vzdálenosti pouhých 32 tisíc kilometrů.

Země je před jedním z nejobávanějších asteroidů v bezpečí. Zatím. Po dobu nejméně sta let.

K takovém závěru dospěla americká vesmírná agentura NASA z měření dráhy horniny Apophis, která představovala pro Zemi jednu z největších hrozeb přicházejících z vesmíru.

Silnější než nejsilnější atomová bomba

Apophis, objevený v roce 2004 na observatoři Kitt Peak v Arizoně a evidovaný pod číslem 99942, se měl těsně přiblížit Zemi v roce 2068. Astronomové nevylučovali, že ji může zasáhnout.

Kamenný blob měří 450krát 170 metrů. Je tedy vyšší než newyorský mrakodrap Empire State nebo Eiffelova věž a dvakrát převyšuje věž v Praze na Žižkově. Jeho hmotnost astronomové odhadli na 60 milionů tun.

933px-Size_of_Apophis_asteroid bqa Srovnání asteroidu Apophis s Eiffelovou věží a Empire State. | zdroj: Wikimedia Commons

Náraz tohoto asteroidu by vyvolal výbuch o síle neméně 1151 megatun TNT. Pro srovnání: Nejničivější atomová bomba, kterou kdy lidstvo odpálilo (sovětská Car-bomba), explodovala silou 60 megatun.

Také proto byl asteroid pojmenován podle staroegyptského boha Apopa – ‚Ničitele‘, který sídlí ve věčné temnotě podsvětí, každý den se pokouší pohltit sluneční loď boha Re, a lidstvo tak zbavit životodárného Slunce. 

Teď ale experti z NASA náraz vyloučili. „Dopad v roce 2068 už nepokládáme za možný. Naše výpočty neukazují žádné riziko, že by Apophis narazil do Země během příštích sta let,“ cituje NASA Davida Farnocchia z Centra pro studia objektů blízkých Zemi, což je jedna z vědeckých institucí americké vesmírné agentury.

Vědci dokázali dráhu planetky upřesnit na základě měření z počátku března 2021, kdy proletěla kolem Země ve vzdálenosti 17 milionů kilometrů.

Z nových měření vyplývá, že Apophis by se měl 13. dubna 2029 přiblížit Zemi na pouhých 32 tisíc kilometrů, což je jedna dvanáctina vzdálenosti, která naši planetu dělí od Měsíce. Dostaneme tedy jedinečnou příležitost dobře si asteroid prohlédnout.

Jak bychom srážku odvrátili?

Zbývá zodpovědět otázku: Co vlastně děláme pro to, abychom dokázali odvrátit srážku s většími asteroidy nebo kometami?

Předpokladem k tomu je tato tělesa včas identifikovat. NASA přiznává, že je schopna v nejlepším případě zachytit jen 90 procent asteroidů-zabijáků měst. Do této kategorie se řadí balvany větší než 140 metrů. (Za planetární zabijáky jsou pokládány dvoukilometrové a větší asteroidy.)

Fakt, že mnoho asteroidů v poslední době nezpozorovali, astronomové vysvětlují tím, že asteroidy a komety přilétající od Slunce se optickými dalekohledy obtížně hledají, jsou prostě temné.

NASA proto vyvíjí speciální teleskop, který má tělesa přicházející ze směru naší hvězdy spolehlivě zachytit. Pokud půjde vše podle plánu a příliv peněz z amerického Kongresu nevyschne, bude spuštěn v roce 2025.

Vědci z NASA zatím předložili několik způsobů, jak velký asteroid mířící na Zemi zničit. Jejich plány počítají s laserovým dělem, raketou (s klasickou, ale i jadernou náloží), anebo s odpálením výbušniny v blízkostí tělesa.

Zdroje:

Nejnovější články