Nad Berlínem vybuchl asteroid. Jeho úlomky dopadly na Zemi

22. 1. 2024 – 20:51 | Vesmír | Nedd | Diskuze:

Nad Berlínem vybuchl asteroid. Jeho úlomky dopadly na Zemi
Složený snímek meteoru 2024BX1, který zářil nad Berlínem. Pořídil ho Martin Mašek z Liberce. | zdroj: Kredit-Martin Mašek

Teprve poosmé v historii astronomové dokázali objevit asteroid předtím, než explodoval v atmosféře.

Asteroid, který se nad ránem v neděli 21 ledna řítil na Zemi, vletěl u Berlína do zemské atmosféry a vytvořil oslnivou ohnivou kouli. Jeho zářivá stopa byla vidět stovky kilometrů daleko.

Takové jevy bývají zaznamenány několikrát do roka. Ten nejnovější však byl mimořádný. Bylo to teprve poosmé, co astronomové zaznamenali asteroid už před vstupem do atmosféry, upozorňuje magazín Live Science.

Objekt označený 2024BXI objevil lovec asteroidů Krisztián Sárneczky z maďarské observatoře s nezapamatovatelným názvem Piszkéstető. Zachytil ho pomocí šedesáticentimetrového dalekohledu téměř tři hodiny před tím, než se rozpadl v atmosféře naší planety.

Vzápětí po tomto objevu NASA zveřejnila předpověď místa a času dopadu objektu. Asteroid, který vybuchl jako mimořádně jasný meteor (bolid), pak zaznamenaly desítky fotografů, a to i z Liberecka nebo Prahy.

Zachytily ho také kamery, které jsou pro tento účel určené a jsou umístěné na 21 stanicích Evropské bolidové sítě, z nichž 15 se nachází na českém území.

Analýza expertů z Astronomického ústavu české Akademie věd ukazuje, že objekt začal svítit ve výšce 96,5 kilometru, největší jasnosti dosáhl ve výšce 33,8 kilometru a pohasl 22,9 kilometru nad zemí. Na počátku se pohyboval rychlostí 15,2 kilometru za sekundu a světelnou dráhu dlouhou 75 kilometrů uletěl za 5,5 sekundy.

Podle odborníků z Astronomického ústavu se úlomky tělesa dostaly až na zemský povrch. Experti vymezili oblast, kde meteority mohly dopadnout, kterou v pondělí aktualizovali. Předpokládají, že se v ní nacházejí úlomky o hmotnosti do 30 gramů.

„Je tedy smysluplné danou oblast, pokud možno, co nejdůkladněji prohledat,“ píší na webu Astronomického ústavu v Ondřejově.

EN210124_003238_area_new Aktualizovaná oblast, kde se mohou nacházet meteority. | zdroj: Astronomický ústav AV ČR/Google Earth

Zdroje:

Nejnovější články