Nalezeno fialové barvivo z doby biblického krále Davida. Bylo dražší než zlato

1. 2. 2021 – 9:08 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Nalezeno fialové barvivo z doby biblického krále Davida. Bylo dražší než zlato
Fragment vzácné fialové látky. | zdroj: Dafna-Gazit-Israel-Antiquities-Authority

Kus obarvené fialové látky z éry vlády biblického krále Davida objevili izraelští archeologové při vykopávkách v údolí Timna, 220 kilometrů jižně od Jeruzaléma, v místě nazývaném Kopec otroků.

Z uhlíkového datování vyplývá, že látka pochází z doby kolem roku 1000 před naším letopočtem. Tehdy bylo fialové barvivo vyvažováno zlatem a patrně ho i převážilo.

Fialová barva je zmíněna jak ve Starém, tak Novém zákoně. Píše se o ní jako o důležité barvě na šatech Ježíše a králů Davida i jeho syna Šalamouna.

Král David, do jehož období je látka datována, panoval sjednocenému Izraeli v letech 1013–973 před Kristem. Izraelci se k němu dodnes hlásí, hvězdu zvanou Davidova mají na vlajce.

zdroj: YouTube.com

Je to poprvé, co archeologové našli fialově obarvenou látku z biblického období. Dosud tuto barvu objevovali jen na ulitách měkkýšů a dobových úlomcích keramiky.

„Ve starověku byl fialový oděv spojován se šlechtou, s kněžími a panovníky. Je to vzrušující objev. Barva má nádherný odstín nevybledla,“ řekla o nálezu stanici BBC Naama Sukeniková z Izraelského památkového úřadu.

Barva pochází z měkkýšů, byla těžce dostupná, a proto vzácná a drahá. Traduje se, že její cena převyšovala cenu zlata.

profimedia-0277520361 Král David klečící před Hospodinem. Obraz pochází z Francie ze 14 století. | zdroj: Profimedia

Zdroje:
BBC, The Times of Israel

Nejnovější články