Unikátní objev odhaluje, co se nosilo za biblických králů

25. 2. 2016 – 19:25 | Člověk | art | Diskuze:

Unikátní objev odhaluje, co se nosilo za biblických králů
Fragment vlněné látky typickou pro doba železná v údolí Timna | zdroj: Clara Amit, Israel Antiquities Authority

Vzrušující nález si připsali na konto archeologové z telavivské univerzity, kteří objevili několik kusů látky pocházející z časů králů Davida a Šalomouna, tedy zhruba z 10. století př. n. l. Jde o fragmenty z oblečení, tašek, stanů i provazů.

U jedné z nalezených látek žluté barvy se vědci domnívají, že jde s největší pravděpodobností o kousek oblečení, které nosili mistři zodpovídající za zpracování mědi, jejichž práce se ve starověkém Izraeli těšila velké úctě.

"Některé z nalezených tkanin připomínají látky známé až ze starořímské éry," pochvaluje si nález doktorka Orit Šamirová z vládního výzkumu. Izraelci jsou z ojedinělého objevu nadšení. Na žádné z biblických vykopávek, ať už v Jeruzalémě, Megido nebo Hazoru, se tkaniny dosud nenašly.

"Je to unikátní okno do celé oblasti života, z níž jsme dosud neměli žádné hmotné důkazy," raduje se další archeolog z týmu Erez Ben-Yosef.

Tkaniny našli Izraelci v údolí Timna, kde byly před časem objeveny měděné doly krále Šalamouna. Díky místnímu pouštnímu klimatu tam zbytky látek čekaly na ruce archeologů tři tisíce let.

Na stejném místě objevili vědci také semena "sedmi druhů", kůži a další předměty z biblických časů.  

vykopávky v údolí Timna Vykopávky v údolí Timna, kde byly před časem objeveny měděné doly krále Šalamouna | zdroj: Clara Amit, Israel Antiquities Authority

Zdroje:

Nejnovější články