Nalezeny viry podobné SARS-CoV-2. Mají je v sobě netopýři v Laosu

23. 9. 2021 – 23:55 | Příroda | Nedd | Diskuze:

Nalezeny viry podobné SARS-CoV-2. Mají je v sobě netopýři v Laosu
Netopýr, zásobník virů. | zdroj: Profimedia

Tři viry objevené u netopýrů ve vápencových jeskyních jsou dosud nejbližšími ze známých předků patogenu, který ve světě usmrtil více než čtyři miliony lidí.

Virologové objevili další stopu ukazující na původ koronaviru, který způsobuje covid-19. Zjistili, že netopýři v Laosu mají v tělech viry, které jsou geneticky velmi blízké SARS-CoV-2.

Jako vejce vejci

Badatelé z francouzského Pasteurova institutu a laoské Národní univerzity tyto viry nalezli v netopýrech žijících ve vápencových jeskyních na severu Laosu u hranic s Čínou. Celkem studovali 645 netopýrů ze 46 druhů.

Sesbírali sliny, trus a moč netopýrů-vrápenců a zjistili, že tři z virů, které identifikovali u stovek létavců a které nazvali BANAL-52, BANAL-103 a BANAL-236, se výrazně podobají viru, jenž vyvolává covid. A to zejména ve způsobu, jakým vniká do buněk, kde se potom replikuje.

„Tyto tři viry jsou dosud nejbližšími z objevených předků SARS-CoV-2 Mohly přispět ke vzniku viru, který se rozšířil mezi lidmi a mohou také představovat riziko budoucí přenosu na člověka,“ cituje agentura Bloomberg Marka Eloita, vedoucího studie, který stojí v čele laboratoře pro výzkum patogenů Pasteurova institutu.

Vědci ve studii publikované v magazínu Nature píší, že jejich výzkum potvrzuje hypotézu, podle které má virus SARS-CoV-2 původ u netopýrů, z nichž se přes mezihostitele dostal na člověka.

Netopýři jsou rezervoáry virů. Vzájemně se přizpůsobili. Viry netopýry nezabíjejí, ani jim nezpůsobují onemocnění. Netopýři zase virům „na oplátku“ poskytují pohostinné prostředí ve svých tělech, odkud viry mohou přeskakovat na jiné živočišné druhy.

Další viry jsou na cestě

Receptorové vazebné domény tří zjištěných koronavirů jsou blíž doméně SARS-CoV-2 než domény viru RaTG13 identifikovaného u netopýrů z dolu Mo-ťiang v jihočínské provincii Jün-nan, který dosud vykazoval nejbližší shodu s pandemickým kmenem. Virus BANAL-236 s ním má podle vědců téměř shodnou doménu.

Žádný z netopýřích virů izolovaných v Laosu však nemá v hrotu krátký genetický kód, takzvané furinové štěpné místo, které obsahuje virus SARS-CoV-2. Vědci se přiklánějí k myšlence, že si ho virus vytvořil během přenosové trasy na jiné druhy.

Výzkumníci ve studii upozorňují, že „kontinuální odběr vzorků je jediným způsobem, jak porozumět původu tohoto viru a je důležité, aby se v Číně, nejpravděpodobnějším místě původu patogenu, provádělo více odběrů a zkoumalo více vzorků“.

S větším počtem vzorků by mohl být odhalen původ celého genomu SARS-CoV-2. Vědci však upozorňují, že jejich výzkum je také varováním pro budoucnost.

„Tato studie zdůrazňuje, že netopýří koronaviry, které jsou schopny infikovat lidi, v přírodě existují a mohou se objevit kdykoli znovu. Jsou rizikem do budoucna,“ varuje Mark Eloit.

Zdroje:

Nejnovější články