Koronavirem se nakazila většina Čechů, ukázal rozsáhlý výzkum

18. 8. 2021 – 12:03 | Člověk | Nedd | Diskuze:

Koronavirem se nakazila většina Čechů, ukázal rozsáhlý výzkum
Testování protilátek. | zdroj: Profimedia

Česko bylo pro koronavirus zaslíbenou zemí. Rozsah epidemie covidu tady byl vysoký, několikanásobně vyšší, než vykazují úřední statistiky. Vyplývá to ze studie expertů Masarykovy univerzity.

Vědci z výzkumného centra RECETOX z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně ve své studii zjistili, že do března 2021 se virem SARS-CoV-2, který způsobuje covid-19, nakazila více než polovina dospělé populace. A protože od té doby uplynulo pět měsíců, dá se předpokládat, že podíl nakažených se v zemí ještě zvýšil.

V Česku od počátku epidemie covidu potvrdily PCR testy téměř 1,7 milionu případů nákazy virem SARS-CoV-2. To odpovídá 17 procentům obyvatel. Tato statistika však nezahrnuje ty, kteří prodělali infekci bezpříznakově, anebo s lehkým průběhem (případně s těžším) a nenechali se testovat,“ píší výzkumníci ve zprávě publikované ve středu na webu Masarykovy univerzity.

„Zatímco v první vlně pandemie COVID-19 bylo v zemi za tři měsíce jen 87 potvrzených případů na 100 tisíc obyvatel, na vrcholu druhé vlny bylo potvrzeno více než 100 nových případů na 100 tisíc lidí denně a Česko se ocitlo mezi nejvíce postiženými zeměmi v Evropě i na světě,“ připomíná zpráva.

Promořená země

Skutečný počet lidí, kteří se během druhé fáze pandemie nakazili a vyvinuli protilátky, vědci odhadovali na základě národní studie, při které se u reprezentativního vzorku populace testovala přítomnost protilátek proti koronaviru. Protilátky se měřily v krvi dobrovolníků z řad klientů Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Studie začala v říjnu 2020 a nábor účastníků byl ukončen v březnu 2021 před začátkem vakcinační kampaně.

Více než 30 tisícům dobrovolníků starším 18 let byly v síti akreditovaných laboratoří QualityLab odebrány vzorky krve a změřeny hladiny protilátek s cílem sledovat dynamiku protilátek proti SARS-CoV-2 v „imunologicky naivní a neočkované populaci. Získaná data potom vědci analyzovali.

Výsledky první fáze studie ukázaly rozsáhlou nákazu populace během dramaticky probíhající druhé vlny pandemie: zatímco v říjnu a listopadu 2020 mělo sledované protilátky pouze 28 procent dobrovolníků, v prosinci 2020 a lednu 2021 to bylo 43 procent a v únoru a březnu 2021 dokonce 51 procent.

Závěr: Už nejsme imunologicky naivní

„To znamená, že v březnu 2021 už nebyla podstatná část české populace k infekci SARS-CoV-2 imunologicky naivní“, píše k výsledkům Vojtěch Thon z Masarykovy univerzity, který nad studií převzal odbornou záštitu.

Zdroje:
Nedd, MUNI

Nejnovější články