Narodily se ‚nejstarší děti‘ na světě. Pochází z embryí zmrazených před 30 lety

24. 11. 2022 – 10:00 | Člověk | Pavel Jégl | Diskuze:

Narodily se ‚nejstarší děti‘ na světě. Pochází z embryí zmrazených před 30 lety
Dvojčata Timothy a Lydia, jejichž embrya byla zmrazena před třiceti lety. | zdroj: Profimedia

Ve světě medicíny to je rarita. Dvojčata Timothy a Lydia se narodila teprve nedávno. Jejich embrya však vznikla už před třemi desítkami let.

Brzy se nejspíš dočkáme doby, kdy se budou rodit děti počaté dřív než jejich rodiče. Jak je to možné?

Moderní medicína v současnosti umožňuje věci, které nám připadají jako zázraky – třeba znovu oživit embrya, která byla zmrazena před desítkami let. Za důkaz mohou sloužit dvojčata, která se narodila v americkém státu Oregon. 

Desítky let ‚u ledu‘

Psal se 22. duben 1992, kdy lékaři v Oregonu zmrazili embrya. 31. října 2022 se z nich narodila do rodiny Ridgewayových dvojčata Timothy a Lydia, píše na svém webu americká televize CNN.


Jsou to děti, které se živé a zdravé narodily z nejdéle zmrazených embryí.

Dosud byla držitelkou rekordu Molly Gibsonová, která se narodila v roce 2020. V jejím případě bylo embryo zmrazeno 27 let.

„Je na tom něco ohromujícího. Bylo mi pět let, když bůh dal život Lydii a Timotheovi a od té doby tento život zachovává,“ řekl Philip Ridgeway, když s manželkou chovali novorozence na klíně ve svém domě u Portlandu v americkém státu Oregon.

Ridgewayovi měli už před narozením dvojčat čtyři děti ve věku osm, šest, tři a téměř dva roky. Žádné nebylo počato s pomocí dárců, nebo metodou IVF (oplodnění vajíčka partnerky spermií partnera mimo tělo, in vitro).

Novorozená dvojčata jsou z hlediska početí starší než jejich dříve narození sourozenci a vůči svým rodičům by v tomto ohledu mohla být v postavení sourozenců.

Embrya byla vytvořena ze spermií a vajíček od dobrovolných dárců. Muž měl 50 let a žena 34. Původně jich bylo pět.

Byla zmrazena na minus 196 stupňů tekutým dusíkem – metodou, která je nazývána kryokonzervace. V buňkách se pozastavily veškeré biologické procesy.

Chtěli velkou rodinu

Manželé Ridgewayovi říkají, že vždy chtěli velkou rodinu. Když pátrali po vhodných embryích, chtěli děti, které na budoucí rodiče dlouho čekaly.

Embrya byla rozmrazena letos 28. února, z pěti se podařilo oživit tři. Do Rachelina těla je lékaři vložili 2. března, tedy 29 let a 10 měsíců po zmrazení. Nakonec přežila dvě z nich.

Případ Lydie a Timothea poskytuje jedinečný důkaz o tom, jak dlouho mohou zmrazená embrya vydržet. Oba sourozenci se těší dobrému zdraví, ujišťují lékaři.

Pro úplnost se patří dodat, že první dítě ze zmrazeného embrya se narodilo v Austrálii v květnu 1984. V Česku přišlo na svět poprvé v lednu 1993.

Zdroje:
CNN, Science Alert

Nejnovější články