NASA ukazuje v periskopu dramatický vzestup hladin oceánů

21. 6. 2023 – 18:30 | Příroda | Pavel Jégl | Diskuze:

NASA ukazuje v periskopu dramatický vzestup hladin oceánů
Fikce vodního světa s Eiffelovou věží. | zdroj: Profimedia

Žijeme v době stoupajících hladin moří a oceánů. Působivá animace ukazuje, jak tento vzestup vypadá při pohledu z hladiny.

S oteplováním planety, táním ledových příkrovů v Grónsku i Antarktidě a s čerpáním podzemní vody na pevnině stoupá hladina oceánů. Americká vesmírná agentura NASA sestavila časosběrnou animaci, která v periskopu (nebo v ponořeném kulatém okénku s měřítkem) ukazuje, jak se mezi lety 1993 až 2022 zvyšovala hladina oceánů a moří.

Pro obyvatele pobřežních oblastí může být následující video mrazivé. Upozorňuje na dramatický vzestup hladin, který se zrychluje.

Přesná výška oceánů se liší v závislosti na místní geografii, klimatu, na dynamických interakcích vody s gravitací a na rotaci planety. Vědci zjistili průměrnou hodnotu a její posun zobrazili v animaci.

Modrá značka na pravítku znázorňuje přesná měření Integrovaného oceánského výškoměru pro výzkum klimatu (Integrated Ocean Altimeter Data for Climate Research). Hladina vody v animaci odpovídá hodnotám z 60denního průměru dat.

Data vyhodnocená NASA ukazují, že hladiny nyní stoupají v průměru o 3,6 milimetru ročně.

Zdroje:

Nejnovější články